Божидар Јаредић на једној од сједница Савјета РТВ Подгорица / -Архива
28/11/2021 u 07:37 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Опозиција о ставу Јаредића о преносу сједница СО Главног града: Коме одговарају искључене камере

Члановима Савjета савjетуjем да професионалну одговорност ставе испред ускостраначких интереса и да обjективно сагледаjу потребе за емитовање сjедница, поручио је Јанко Крстовић (Демократе)

Главни град уложио је 2,5 милиона еура за покретање РТВ Подгорица, локалног јавног емитера који од 13. септембра, од када је стартовао са радом, није преносио ниједну сједницу Скупштине Главног града. Да јавност треба да зна како се троши јавни новца сагласни су одборници и опозиције и позиције, али не и члан Савјета РТВ Подгорица Божидар Јаредић који је прије два дана саопштио да не види потребу за преносом редовних сједница градског парламента.
–Сједнице парламента можда треба преносити, ако постоји могућност, када су у питању неки изузетни догађаји, када се расправља о најзначајнијим темама. За редовне сједнице не видим потребу да их треба преносити – саопштио је Јаредић.

Савjет РТВ Подгорица нема право на селективно преношење сjедница, jер нико ниjе релевантан да у име свих становника просуди шта jе више, а шта мање битно, оцијенио је Јанко Крстовић, шеф клуба одборника Демократе.

– Чињеница jе да Савjет РТВ Подгорица на разне начине покушава да нађе оправдање за неприказивање сjедница Скупштине Главног града, па у тим њиховим оправдањима често наилазимо на неподударне ставове чинилаца савjета, али и контрадикторне изjаве. Jасно jе да аргумената немаjу, а да избjегаваjу преношење сjедница jер покушаваjу сакрити немогућност градоначелника да грађанима одговоре на многоброjна питања, међу коjима су недомаћинско расипање новца, нереализовани проjекти, изневjерена обећања. Члановима савjета савjетуjем да професионалну одговорност ставе испред ускостраначких интереса и да обjективно сагледаjу потребе за емитовање сjедница Скупштине Главног града – наводи Крстовић, поручујући да грађани имаjу право да умjесто партиjских воjника и политичких саопштења, саслушаjу све релевантне политичке чиниоце.

Да чланови Савјета не могу унапријед одређивати коју сједницу треба преносити,а коју не те да је процјена искључиво на грађанима да ли желе да буду информисани или не о доношењу локалних одлука, сматра Ранко Милић, одборник Демократског фронта.

–Сигурно је да су 2,5 милиона еура дата за градску телевизију само бачене паре. Они хоће да преносе само оно што одговара њиховим партијским интересима, а не оно што одговара грађанима – рекао је Милић.

Став члана савјета градске телевизије да не види потребу да се преносе редовна засиjедања сједница градског парламента је поражаваjући, оцијенио је Богдан Божовић, одборник СНП-а.

– Преко 2,5 милиона еура jе уложено у оснивање локалне телевизије која је требала да служи као поуздани сервис информисања о актуелностима. Умjесто тога смо добили политички сервис, доминатно ДПС-а. Неjасно jе зашто локална власт, "наjуспjешниjа" у историjи Подгорице како за себе кажу, бjежи од преношења редовних засиjедања - навео је Божовић.

Да пренос сједница градског парламента треба омогућити и на локланом серсвису сматра и Стефан Ћулафић, одброник ДПС-а.

–Сjеднице парламента већ се преносе на Youtube каналу Скупштине, али и на градском порталу. Треба имати у виду да градска телевизиjа функционише тек неколико мjесеци, и jа сам задовољан што се о свакоj од сjедница врло детаљно извjештава како на телевизиjи, тако и на порталу и радиjу. Знам да се ради о компликованоj процедури, коjа захтиjева претходну припрему и логично jе да треба мало времена. Не сумњам да jе и директан пренос сjедница већ у плану и припреми - наводи Ћулафић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:21