/ -
30/11/2023 u 18:11 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sto Miomira Mugoše kod Olivere Injac

Nedavno smo dobili informaciju da je u aprilu 2022. dopisom državnog tužilaštva izuzeta sva dokumentacija koja postoji o ovom pozivu i svemu što je odrađeno, navela je gradonačelnica, komentarišući odborničko pitanje da li je nova gradska uprava revidirala odluke o javnim pozivima za biznis zone

Radni sto je kod mene, saopštila je Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice, na odborničko pitanje Aleksandra Saše Zekovića (GI 21. maj), da li je radni sto koji je ranije koristio Miomir Mugoša, gradonačelnik Podgorice, prodat, poklonjen ili otpisan. 

- U saradnji sa Službom za zajedničke poslove dogovorili da se napravi popisna komisija, da se pogleda inventar u zgradi da se urade serijski obrojevi, da se podvuče crta. GTu je i veliki broj umjetničkih djela i mnogo mi je stalo da to bude sačuvano– navela je Injac. 

Nedavno smo dobili informaciju da je u aprilu 2022. dopisom državnog tužilaštva izuzeta sva dokumentacija koja postoji o ovom pozivu i svemu što je odrađeno, saopštila je Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice, odgovarajući na odborničko pitanje Vasilija Čarapića, odbronika PES-a, da li je nova gradska uprava revidirala odluke o javnim pozivima za biznis zone. Ona je navela da će u narednom periodu provjeriti međusobnu usklađenost podzakonskih akata, kao i njihovu usklađenost sa zakonima i konačno odlučiti da li će potpisivati ugovore iz prvog poiziva i nastaviti radnje po drugom pozivu.  

Šta će biti sa izgradnjom sistema za prečišćavanje otpadnih voda intereosvalo je Miloša Maškovića (SD). Gradonačelnica je navela su velike posljedice ukoliko ne dođe do realizacije ovog projekta.

- Bitno mi je da naša posvećenost ostvarivanju cilja bude usklađena sa projektom koji je finansiran iz infrastrukturne komponente EU i da je ključno naglasiti da ovaj projekat nosi važnu političku dimenziju kada je u pitanju investicioni okvir za Zapadni Balkan - rekla je Injac. 

Mitra Šušića (NSD) zanimalo je kako će razvijati prigradska naselja.

Gradonačelnica je navela da imaju viziju razvoja. Ona je dodala da je ograničavajući faktor to što za pojedina planska dokumenta ne postoje planska dokumenta. 

- Važna je i uloga ministarstva. Znate da nije sve na Glavnom gradu. Mora se razmišljati u veoma kratkom roku da se pronalaze održiva rješenja za realizaciju bespravnih objekata kojih ima mnogo u Podgorici, možda baš u ovim perifernim naseljima. Rekla bih da će naredni period biti tome posvećen. Ovo vrijeme koristimo da mnogo radimo - rekla je Injac. 

Odbornika SDP-a Budimira Mugošu zanimalo je kako je imenovano rukovodstvo Plodova koje je u vlasništvu Glavnog grada. On je naveo da je vrijednost preduzeća deset miliona eura. Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac je navela da je problem naslijeđen od prethodne vlasti. Ona je navela da se moraju raditi procjene kako bi se utvrdilo šta će biti sa preduzećem.

- Sva preduzeća moraju uočiti i analizirati problem i onda raditi na njegovom rješavanju. Vidjela sam da dosta preduzeća ima dugove...", rekla je Injac, poručujući da je ona "čovjek rezultata, a ne PR-a". 

Šefa kluba odbornika DPS-a Andriju Klikovca zanimalo je koliko je novca utrišeno po mjesecima za kapitalni budžet, te koliko je novca o+uplaćeno preduzećima, a koliko drugim  ustanovima, zhaključno sa 31, oktobrom.

- Ovo pitanje postavljam jer je gradonačelnica najdogovornija za izvršenje budžeta i smatram da je Podgorici potreban intenzivni razvoj. Kada je u pitanju kapitalni budzet u prethodnoj godini je ostvaren rekordan, te da je ove godine slabija realizacija - rekao je Klikovac.  

Gradonačelnica je navela da Podgorica zaslužuje da bude regionalna biznis destinacija. 

–U vašem komentaru ste istakli da je kapitalni budžet mogao biti bolji, niko to ne spori. Nedovoljna je realizacija, nisam ni ja zadovoljna previse. Moramo istaći ne stvari na koje ne možemo zatvoriti oči pred njima. To su neriješeni imovinsko-pravni odnosi, tu su druge stvari koji se odnose na nepoštovanje dinamike radova od strane investitora, ovdje prije svega mislim na Gradsko pozorište, Bulevar Veljka Vlahovića - navela je Injac.  

Odbornika PES-a Vasilija Čarapića zanimalo je dokle su stigle investicione aktivnosti kompanije LIDL u Podgorici. 

–Svjesni smo da je Lidl kupila zemlju u gradu gdje je trebla da plasira investiciju. Smatram da su to bitni projekti za Podgoricu – rekao je Čarapić. 

Imenovanje direktora  

Odbornici raspravljaju o prodruženju mandata Denisu Hotu za v.d. direktora Čistoće u narednih šest mjeseci. Vladan Arsović (DPS) je naveo da razumije što niko iz vlasti nije htio da ustane i priča o radu Hota. On je naveo da će podržati imenovanje Petra Krivokapića za izvršnog direktora Zelenila jer je, kako je naveo, oduševljen programom rada preduzeća za narednu godinu koji je on predstavio. 

Zamjenik gradonačelnika Luka Rakčević je naveo da se Hot dobro snašao ali da je naslijedio dosta problema u preduzeću. 

 

V.d. sekretara za preduzenitšvo Šućo Orahovac je naveo da je LIDL u glavnom gradu raspolaže sa dvije parcele. 

- Mi se vodimo motivom da bi dolazak ovakvog lanca poboljšao uslove radnika. Kompanija je u fazi pronalaženja zakupa i kupovine parcele, uskoro će biti dostupne sve informacije – rekao je Orahovac. 

Dragutina Vučinića (PES) zanimalo je koliko je putne mreže urađeno u gradu i prigradskim naseljima, te koliko je urađeno mikro lokacija i parkova.  Predsjednica gradskog parlamenta Jelena Borovinić Bojović saopštila je da odgovor na pitanje oko putne infrastrukture trebalo da da Radoš Zečević, v.d. direktor Puteva, ali da on nije u sali. 

V.d. izvršnog direktora Zelenila Petar Krivokapić saopštio je u kojim su sve saobraćajnicama izgrađeni parkovi. 

- Formirani su drvoredi na više lokacija. Radi se park u Zelenici. Budžetom za narednu godinu predviđeno je 3.036.000 eura po osnovu izgradnje parkova – rekao je Krivokapić. 

Dragutin Vučinć je naveo da je od Zečevića dobio odgovor da je utrošeno preko dva miliona za 18 ulica saobraćajnica. 

Odbornicu PES-a Nađu Ljiljanić zanimalo je koliko je formirano mjesnih zajednica i dokle je sgigla radna grupa z izradu odluke o MZ. 

–  Da li je napravljen nacrt odluke i poslat radnoj grupu? Bitno je formirati funkcionalne mjesne zajednice jer su bitne za građane. Samom funkcionalnošću MZ  bi obezbijedili funkcionalnost grada - navela je Ljiljanić.  

V.d. sekretarke za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom Slađana Anđušić je navela da je forrmina 40 mjesnih zajednica, od koji su 23 u gradskom i 17 u vangradskom području.

– Do sada je Sekretarijat sproveo konsultiovanje javnosti kroz elektronsku anketu. Izrađena je radna verzija odluka koja će biti dostavljena članovima radne grupe. Zadatak same radne grupe je da oni utvrde nacrt, a ne sam Sekretarijat. Sama košuljica odluke je gotova već deset dana, ali zbog obaveza koje

imamo u popisnoj komisiji to sam odložila za narednu nedjelju – rekla je Anđušić.

Mitar Šušić (NSD) zanimalo je koliko je Služba za građane u stanju da pomogne građanima. 

V.d. rukovodioca Službe za građane Vladislav Dajković je naveo da je služba osnovana prije osam godina i tokom trajanja mijenjala je oblik i rada. 

– Za četiri mjeseca siguran sam da sa svojim timom postigao značajne rezultate. U prosjeku primimo preko 300 upita građana, na sve dopise odgovorimo i proslijedimo službama i preduzećima da bi dobili odgovor. Rad na terenu predstavlja aktivnost na koju sam najviše ponosan – rekao je Dajković. 

Šušića je zanimalo kakav je status KIC Pop hora te da li je menadment KIC-a bio upoznat da je hor učestvovao na političkom spisku podrške Palestini. 

Aida Batilović, v.d. direktorica KIC-a "Budo Tomović", navela je da kic funkcioniše u okviru NVO. 

– Osim KIC u nazivu ne postoji druga veza između hora i KIC-a "Budo Tomović". Oni nisu bili dužni da nas informišu o svom nastupu jer su NVO organizacija. Ja vas molim data pitanja uputite njima. Oni održavaju probe u našoj ustanovi na osnovu ugovora o saradnji – rekla je Batilović.

Odgovorio je Šušić.

- Ako hor djeluje nazavisno od nas i nemate mogućnost da utičete na njegov rad zašto ne reagujete na taj naziv, i zašto na sajtu KIC-a se reklamira kao dio KIC-a – rekao je Šušić. 

Goran Milić (NSD) ukazao je na probleme u saobraćajnicama nakon njihovog renoviranja. Dragan Senić, v.d. direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, saopštio je da je tačno da je osam ulica u Staroj varoši rađena od kamenih kocki i oblutaka. 

–Od kada sam došao bile su započete dvije ulice koje su i završene - ulice Radoja Jovanovića i Gojka Radonjića. Tačno je da nisu rađene instalacije kabliranje odnosno postavljanje kablova ispod postojećih kolovoza jer u projektima to nije bilo definisano – naveo je Senić. 

Rakčević: FK Budućnost oštećena od bivšeg sponzora 

Vladana Arsović јe zanimalo kakvo јe stanje finansiјa u Fk Budućnost, koliki će budžet biti oprediјeljen za јanuarski prelazni rok. Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević je odgovorio da ih je dočekala situacija u julu da je bivši sponzor izašao iz kluba sa čitavim nizom dubijoza.

–Situacija u klubu je stabilna nalazimo se na prvom mjestu na tabeli iako nijesmo igrački jaki jer je dobar dio igrača napustio Budućnost. Nismo ni u jednom trenutku sugerisali ljudima u klubu koga treba da dovedu ni na koji način da realizuju transfere - rekao je Rakčević. 

On je dodao da su imali tri ugovora i jedan aneks sa bivšim sponzorom firmom Savana čiji je vlasnik Veselin Mijač.

–Nakon izlaska sponzora iz kluba, spreveli smo jednu sveobuhvatnu reviziju i utvrdili brojne nepravilnosti i nezakonitosti, koje već rezultiraju tužbama koje je Glavni grad i FK Budućnost podnio prema sudovima. Došli smo do fakata da je FK Budućnost oštećena od strane bivšeg sponzora za višemilionske iznose. Došli smo do podataka iz jednog nalaza koji pokazuje da sponzor nije u cjelosti izvršio svoje obaveze za 2021. godinu. Odnosno da je klub zakinuo za 315.000 eura i da je u periodu do 1.01. 2022. do 20.juna 2022. godine kada je zaključen ovaj sporni ugovor sponzor uplatio samo 540.000 eura, odnosno 60.000 manje - rekao je Rakčević.

Rakčević je dodao da je nastupio najproblematičniji ugovor iz juna 2022.godine koji je sponzoru omogućio da sa 0 eura upravlja klobom.

–Tim ugovorom je propisano da se uloži isključivo 1.200.000 eura u FK Budućnost na godišnjem nivou, ne uzimajući u obzir sve što se dobije od UEFE, od prodaje igrača. Neki su bili od 600 i 700 hiljada. Sada se pominju u veći iznosi za kupovinu igrača. Imate situaciju da je sponzor za čitavo vrijeme trajanja posljednjeg ugovora uložio samo 15.000 eura za godinu, umjesto 1.200.000. A umjesto toga sponzor je zaključio četiri ugovora o zajmu između njegove firme Savana i FK Budućnost na čijem je on čelu bio kao predsjednik nadzornog odbora, dakle u direktnom konfinktu interesa. Tim ugovorom tereti klub za 700.000 eura po kamatnoj stopi od 3,8 posto. Tužbom tražimo poništaj ovih ugovora. Imamo čovjeka koji ne da nije dao novac koji je trebao nego je napravio zajmove sa samim sobom faktički, bez odluke Skupštine akcionara - rekao je Rakčević.

Sara Đurišić (NSD) pitala je kakava je situacija sa izdavanje odobrenja za bašte na zemlju koja pripada Glavnog grada, koliko novca Glavni grad prihoduje od toga i da li je u prethodnom periodu bilo propusta u tom dijelu. Nju je zanimalo kako je moguće da Glavni grad zarađuje sedam eura od reklama koje prekrivaju cijelu fasadu zgrade. 

image
-

Andrija Babović, v.d. sekretar za komunalne poslove, saopštio je da ne postoji bilo kakav registar o baštam,a u Podgorici jer to nekome nije bilo u interesu. 

- Procjena Komunalne inspekcije je da postoji preko 1.300 bašti ugostiteljskih objekata, od toga je na javnoj površini 800. Kroz arhivu sam vidio da neki ugostiteljski objekti nisu produžavali UTU uslove pa i po nekoliko godina. Prosječna cijena dažbina koje treba da platiti Glavnom gradu devet eura po kvadratu i ukoliko je 800 bašti njih preskočilo jedan mjesec da to plate to je 720.000 eura. Naišao sam da neke bašte nisu plaćale niejdan euro. Trenutno 195 postoji UTU za bašte otvorenog tipa i 20 za bašte zatvorenog tipa - rekao je Babović.  

Odbornika Slobodne Crne Gore Bobana Radevića zanimalo je kakvo je stanje sa socijalnim stanovima i da li će pokrenuti inicijativu utvrđivanja činjeničnog stanja zbog sumnji da su neka lica "zloupotrijebila socijalne stanove u dogovoru sa bivšom gradskom upravom". V.d. sekretarke za solcijalno staranje Ida Kolinović kazala je da će Glavni grad u skladu sa dostupnim podacima provjeriti upotrebu socijalnih stanova.

Anika Bajić (PZP) pitala je da li postoji fond porodicama koji bi izdvajao sredstva za socijalne slučajeve kojima je potrebna hitna urgencija. Vladislav Dajković je naveo da ne postoji fond hitne pomoći za građane kojima je prijeko potrebna, te da je on preko društvenih mreža morao da reagujekako bi se skupila sredstva.  

Anika Bajić (PZP) pitala je da je programom rada Sekretarijata za socijalno staranje za narednu godinu planirano otvaranje socijalnih prodavnica u kojima bi se po sniženim cijenama prodavali proizvodi socijalno ugroženim. Ida Kolinović je navela da je oni nisu nadležno za ovo pitanje. 

Mladena Jovanovića (PZP) je zanimalo da li je urađena revizija poslovanja preduzeća i koliko preduzeće ima zaposlenih. 

Aleksandar Vučković, v.d. direktor Sportskih objekata, saopštio je da je urađenan reviziju za 2022. godinu.

– Nalaz revizije je bio negativan. Sportski objekti imaju 108 zaposlenih od čega su 106 zaposlena na neodređeno i dva na određeno vrijeme - rekao je Vučković.  

Maja Vučelić (CIVIS) zanimalo je kada se planira završetak doma zdravlja u Zagoriču. 

- Prethodna vlast je to pompezno najavljivala. Građani su prinudjeni da i dalje odlaze na Zlaticu - rekla je Vučelić.  

Dragan Senić je naveo da je tender za projekat bio u prošloj godini te da je vrijednost je bila 3.650.000 sa PDV-om.

– Pristigle su dvije ponude i to firmi Bombeton i Gradnja promet. Zapisnik i odluka o izboru o najpovoljnoj ponudi nisu pripremljeni obzirom da je  dostavljen prigovor Prave Cfrne Gore kojim je osporavan projekat. Agencija više neće dozvoliti novo Gradsko pozoiršte. Rađena je revizija projekta, uočeni su nedostaci – naveo je Senić. 

Aida Batilović (URA) pitala je da li Zelenilo planira da širi kapacitete i usluge u narednom periodu. Petar Krivokapić, v.d. direktora Zelenila, je naveo da je firmu preuzeo sa minisom od 267.000 eura. 

–Na računu imamo pet puta više likvidnih sredstava. Izmirili smo sve obaveze prema dobavljačima. Imamo velike vizije  - rekao je Krivokapić. 

Aidu Batilović je zanimalo šta će Deponija preduzeti po pitanju paljenja automobilskih guma. 

- Dok se odgovornost prebacuje sa jednih na druge, stanovnici Opštine Tuzi i Podgorice, nemaju pravo na vazduh. Nemam riječi da opišem situaciju na Vrelima ribničkim. Mislim da se mnogo daleko prije moglo mnogo više uraditi po ovim pitanju  - rekla je Batulović.  

Pomoćnica direktora Deponije Vesna Milović saopštila je da se paljenje vrši da se izdvoji čeličnna žica koja se posle plasira na tržištu.

- Sva paljenja guma u našoj okolinu  umaju za posledicu zagađenja životne sredine i ugrožavanje zdravlje ljuda. Ono što se manje zna je da i naše društvo ima problema sa gumama koje imamo na lageru  i čije bi eventualno paljenje, pored ekološkog, predstavlja i bezbjednosti problem. U krugu ima nekoliko desetina hiljada guma koje potiču iz sanitarnih kada a koje ne mogu da se deponuju - rekla je Milović. 

Andrija Klikovac (DPS) pitao je za potraživanja koje Deponija ima u odnosu na Čistoću. On je tražio i analitičke kartice. Vesna Milović, pomoćnica direktora Deponije, saopštila je da stanje potraživanja na 30. jun iznosi 4.190.708 eura. 

- U periodu od 1. januara do 15. novembra stanje potraživanja je 4.597.000 - rekla je Milović. 

Andrija Klikovac je naveo da je menadžment Čistoće nije kompetentan da smanjuje dug prema Deponiji.

- Dug je za pet mjeseci porastao za preko 407.209 eura. Novi direktor Čistoće Denis Hot je odgovoran što je Čistoća dužna 407.000 više prema Deponiji. On je odgovoran što je Podgorica danima zatrpana smećem - rekao je Klikovac. 

Nermin Abdić (DPS) pitao je koliki je broj privremenih spriječnosti za rad za avgsut, septembar i oktobar. 

Pomoćnik direktora Čistoće Vojin Katnić je naveo da je broj privremenih spriječenosti na rad u avgustu bilo 162, u septembru 173, a u okobru 145 izvršilaca.

- Mi smo se obraćali državnim adresama da ispitaju osnovanost bolovanja. Do danas nismo dobili odgovor. Stanje je takvo kakvo jeste – rekao je Katnić. 

Nermin Abdić je naveo da je očekivao ovakav odgovor. 

–Hot je u više navrata optuživao prethodnu vlast da je za vrijeme prethodnog mendžmenta Čistoće bio najveći broj bolovanja. Ono što morate znati vi koji ste zaposleni u preduzeću, a i mi kao građani, ti ljudi rade u teškim uslovima i ovoliki broj bolovanja nije neočekivan jer su to otežani uslovi rada – rekao je Abdić.

Žaklina Oštir (DPS) pitala je da li je programom uređenja prostora i budžetom za narednu godinu planirano izdvajanje novca u narednoj godini kako bi se unaprijedio standard življenja u Maslinama. Ona je navela da u ovom naselju postoji nekoliko gorućih problema među kojima je Ulica Nikole Đurkovića koja je u lošem stanju.

V.d. sekretara za planiranje prostora i održivi razvoj Miljan Barović navode da je nacrt program uređenja prostora stavljen na javnu raspravu te pozvao građane da učestvuju u njegovoj izradi. Dragan Senić je rekao da je urađen glavni projekat rekonstrukcije Ulice Nikole Đurkovića te da programom uređenja prostora za narednu godinu nije planirana za rekonstrukciju ali da ne znači da neće biti. 

–Problem su imovinsko-pravni odnosi odnosno elaborat ekspoprijacije, odnosno neslaganje podataka u katastru. Dok katastar ne pоsloži podatke mi ne možemo kompletirati elaborat i rješavati imovinsko-pravne odnose – rekao je Senić. 

Mihailo Anđušić (DPS) pitao je da lije gradska uprava ostala pri stavu da ostaje lokacija za kolektor, te dokle se stiglo sa radovima. 

Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević naveo je da nemaju pravo da stopiraju gradnju kolektora. 

- Trenutno je faktično loptica na strani projektanata koje završavaju idejno rješenje. Mislim da je sama izgradnja značajna. Mi svakog dana puštamo na desetine i stotine hiljada kubika poluprerađene vode, zagađujemo Moraču. Čekamo izjašnjenje izvođača radova, čekamo idejni projekat. Lokacija je zakucana planskim dokumentom – poručio je Rakčević.   

Odbornica DPS-a Maja Miročević Rotolo pitala je u kojoj je fazi realizacija projekta "Gradski stan". Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević je naveo da odluka usvojena u avgustu te da traže najbolje modele. 

Maju Miročević Rotolo je zanimalo da li gradska uprava ima planovi po pitanju gradnje pješačkog mosta koji će povezati Staru varoš i obalu Morače. Dragan Senić je naveo da je bio zaključen ugovor o izradi idejnog rješenja i glavnog projekta, ali zbog smrti projektanta iz njegove projektantske kuće su rekli da oni ne mogu da izvedu projekat, zbog čega je došlo do raskida ugovora. 

– Nova gradska uprava je 13. septembra tražila UTU od ministarstva i očekujem da vrlo brzo imamo sastanak sa ministrom Odovićem – naveo je Senić.

Na pitanje Šukrije Serhatlića (DPS) da li je planirana rekonstrukcija velike sale KIC "Budo Tomović", Luka Rakčević je saopštio da KIC nema projekat zgrade zbog čega moraju da rade novi projekat. 

Stefana Ćulafića (DPS) zanimalo je kakva je situacija sa odlukom o besplatnom prevozu učenika, koliko je karata bilo po tom osnovu. V.d. sekretara za saobraćaj Ninoslav Kaluđerović je saopštio da je do  momenta slanja odgovora Skupštini izdali 8.837 mjesečnih karata. On je naveo da je Podgorici neophodno 40 autobusa.   

– Očekujemo da će u predlog budžeta za narednu godinu, Skupština Crne Gore uvrsti ovo što smo planirali našom studijom – rekao je Kaluđerović. 

Aleksandra Depospotović (DPS) pitala je kada će moći da se govori o tramvajskom pčrevozu u Podgorici. Ninoslav Kaluđerović je naveo da nijednim planskim dokumentom u prethodnih 30 godina nije bilo predviđeno da se postave šine.

Vladan Arsović (DPS) je pitao je ko je Bobanu Radeviću, odborniku Slobodne Crne Gore, dozvolio uvid u personačne dosijee službenika Skupštine Glavnog grada, te da li su preduzete mjere za utvrđivanje odgovornosti zbog kršenja niza zakona. 

V.d. sekretarka za lokalnu samourpavu i saradnju sa civilnim društvom Slađana Anđušić je navela da ni Bobanu Radeviću, a niti bilo kojem trećem licu, niko iz Sekretarijata nije dao pristup dosijeima ili bilo kakvim ličnim podacima, niti je to odbornik ikada tražio.  

– Imamo jasnu internu proceduru kada je u pitanju postupanje sa ličnim podacima. Svi dosijei se čuvaju zaključani u ormarima, u kasetama metalnim. U toku dana su zaključani. Ukoliko se personalni uzimaju iz ormara oni se promtno vraćaju – rekla je Anđušić. 

Nermin Abdić (DPS) je naveo da u izvještajima o spriječenosti na radu ne postoji šifra bolesti. 

–Ako je neko imao uvid u personalni dosije sa šifrom dijagnozom bolesti onda je počinjeno ozbiljno krivično djelo – rekao je Abdić. 

Mensur Šaljaj (Demokratska partija Roma) pitao je kada će biti riješen problem atmosferske kanalizacije na Vrelima ribničkim. On je naveo da je odgovor dobio i od Vodovoda u kojem je naznačeno da imaju projektni plan. Dragan Senić je naveo da će to vidjeti sa Vodovodom. 

Imenovan novi Savjet Gradske TV 

Odbornici su razriješili Savjet Gradske TV i imenovali novi upravljački organ u kojem su Tatjana Novović, Aleksandar Đurišić, Vesna Radulović, Zoran Rakočević i Tatjana Džudović.  Šef kluba odbrnika PES-a Vasilije Čarapić je naveo da se radi o kvalitetnima profesionalcima. 

–Sama kompozivija savjeta ukazuje na to kakva može uređivačka politika u naredmom periodu. Ja sam optimističan i nadam se da ćemo svi podržati odluku - rekao je Čarapić. 

Odbornik Mitar Šušić je ukazao da nije bilo političke odmazde u biranju članova Savjeta RTV Podgorica. 

Boban Radević (Slobodna Crna Gora) je naveo da je u pitanju velik dan za Podgoricu te da se oslobađaju, kako je naveo, udarničke palice DPS-a.  

Andrija Klikovac (DPS) je rekao da se mora znati nekoliko činjenica kako se došlo do imenovanja Savjeta.  

–Parlamentarna većina je htjela jednom odlukom koja je skinuta sa dnevog reda da politički razriješi Savjet. Dva lica koja će se danas imenovati su, u toku konkursa, promijenili prebivalište. Već sjutra šaljem pismo gospođi Popi u vezi NVO koje zloupotrebljavaju promjenu prebivališta da bi ostvarivali određenu nadoknadu u članstvu Savjeta RTV Podgorica, jer ono što dobijaju u okviru svojih organizacija im je, očigledno, malo – rekao je Klikovac. 

Anđela Mićović (PES) je navela da bi Gradska TV trebala da bude medij kojeg će da prate i glasači i pozicije i opozicije. Ona je navela da svaka profesija zahtijeva poštovanje Etičkog kodeksa. 

Aleksandar Saša Zeković (GI 21. maj) je naveo da odlukom kojem je definisan lokalni emiter ima kvalitetna rješenja poput uvođenja instituta ombudsmana. On je naveo da će podržati izbor Savjet Gradske TV. 

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović je navela da joj se sa Gradske TV dodjeljuje etikete koje su neetične. Ona je navela da se mora voditi računa o moralu. 

– Bila sam u prilici da moja djeca i roditelji slušaju neumjesne komentare o meni. Nije u redu nikoga etiketirati - rekla je Borovinić Bojović. 

Miloš Mašković (SD) je naveo da bi trebali da se na odgovoran način odnose prema temi Gradske TV. On je predložio da se raspiše novi konkurs za Savjet RTV Podgorica. 

Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević ocijenio je da nije bilo nikad transparentnji javni poziv za izbor članova Savjeta televizije. 

- Radujem se što dobijamo Savjet koji nije partijski. Ove godine smo za Gradsku TV dali 1.8 miliona, sledeće godine na njihov zahtjev 2,2 miliona i to za televizuju za koju imamo najmanji šefr. Za te pare možemo da napravimo vrtić. Imali smo televiziju koja sije mržnju, koja troši ogromna sredstva, a koja ne radi kako treba.Ovo je poslednja šansa da nešto uradimo od Gradske televizije – rekao je Rakčević. 

Aleksandar Saša Zeković (GI 21. maj) pitao je kakvo je stanje mjesne samouprave u gradu. On je naveo da je važno da se osigura funkcionalni rad mjesnih zajednica. Njega zanima koliko je mjesnih zajednica u gradu, kakvi su kapaciteti za rad mjesnih zajednica. 

Slađana Anđušić je ponovila je da je na teritoriji grada formriano 40 mjesnih zajednica.

– Potrebna su značajna ulaganja kako bi se vratile u funkcionalno stanje – navela je Anđušić. 

Nermin Abdić (DPS) pitao je koliko je motornih vozila "pauk" premjestio od kada je postavljena nova upravljačka struktura u Upravi za inspekcijske poslove. V.d. direktora Uprave za inspekcijske poslove Branko Kovačević je naveo da je Komunalna inspekcija premjestila je 2.550 neporpisno parkiranih vozila.  

 

Balša Špadijer, v.d. sekretara za finansije, naveo je da se 21. novembra u Gradskom pozorištu nalazi se 76 službenika i službenica. 

- U toku 2022. zaključeno 12 ugovora o radu na neodređeno vrijeme, dok je u toku ove godine zakljućčeno dveet ugovora na neodređeno vrijeme. Za realizaciju programskih aktivnosti od 1. 1. do 31, 12. 2022. godine Gradsko pozorište je zaključilo 465 ugovora o djelu, ugovora o autorskom honoraru koji su realizovani sa računa Glavnog grada. U istom periodu je ustanova je zaključila 166 ugovora koji su realizovali sa donatorskog računa javne ustanove - naveo je Špadijer.

Ranka Otašević (PES) pitala je koliko su povećane zarade na nivou Glavnog grada primjenom odluke koju je donijela prethodna vlast u januaru ove godine. 

- Pirmjenom ove odluke dovedeno je u pitane sklad obračuna zarada kao i dodatna opterećenost budzetaskih sredstava. Ovom odlukom je navedeno da se dodaci primjenju do 30 odsto, ali ne 30 odsto kako je po mom mikljenju primijenjeno - rekla je Otašević. 

Balša Špadijer je naveo da je u januaru dodatak na zarade iznosio 73.522 eura. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 10:45