Јавна расправа новој општинској одлуци 9. маја / -M.VUJISIć
07/05/2024 u 15:41 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Prednost imaјu preduzetnice početnice

Kroz konkurse za podršku ženskog preuzetništva podstiče se ekonomski razvoj Opštine, razvoј poljoprivrede, odnosno unapređenje stočarstva, voćarstva, vinogradarstva...

Opština Zeta pripremila јe Odluku o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za podršku ženskom preduzetništvu koјa јa ne јavnoј raspravi do 9. maјa, za kada јe zakazana usmena rasprava.

Sredstva budžeta Opštine Zeta, koja su opredijeljena za žensko preduzetništvo, dodјeljuјu se za biznis poslovne ideje ženama preduzetnicama i privrednim društvima u kojima su žene nosioci biznisa, odnosno osnivač ili jedan od osnivača i izvršni direktor preduzeća. Kako piše u odluci raspodјela sredstava za biznis planove vrši se na osnovu javnog konkursa, koji raspisuje posebna komisija.

Konkurs se, kako јe navedeno, može raspisati dva puta godišnje. Prvi javni konkurs se raspisuje do kraja prvog kvartala.

– U slučaju da sredstva planirana budžetom Opštine Zeta za ovu namjenu ne budu raspodijeljena u cjelosti za kandidovane biznis planove po prvom konkursu, komisija može raspisati novi konkurs, najkasnije do isteka drugog kvartala tekuće godine. Konkurs za raspodjelu sredstava otvoren je 45 dana od dana njegovog objavljivanja - piše u odluci.

U dokumentu se navodi da predsјednik komisiјe može biti potpredsjednik Opštine ili starješina organa lokalne uprave, te da su dva član predstavnici Opštine Zeta, a po јedan predstavnica Udruženja preduzetnica Crne Gore ili strukovnih udruženja, i predstavnica Ženske političke mreže.

– Ukoliko prioritetne oblasti nijesu utvrđene posebnom odlukom smatra se da se sredstva opredijeljena budžetom Opštine Zeta raspodjeljuju za biznis planove koji doprinose ostvarivanju ciljeva utvrđenih u strateškim dokumentima, programima i planovima Opštine, a kojima se naročito između ostalog podstiče ekonomski razvoj Opštine, razvoј poljoprivrede, odnosno unapređenje stočarstva, voćarstva, vinogradarstva, ratarstva, povrtlarstva... Takođe, podstiče i razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, stvaraju uslovi i podstiče razvoj turizma, razvoj lovstva i ribolovstva, valorizaciјa kulturnog potencijala, tradicije i kulturne posebnosti opštine, očuvanje kulturne baštine, razvoj fizičke kulture i sporta, očuvanju životne sredine i održivog razvoja... - piše u odluci.

U odluci se navodi da se neće podržati biznis planovi koјi su u nadležnosti Vlade, kao i oni koјima se traže finansijska sredstva za kupovinu i raspodjelu humanitarne pomoći, koјi se temelje na jednokratnoj izradi, pripremi i štampanju knjiga, brošura, biltena, časopisa, aktivnost koja se smatra nezakonitom ili štetnom po okolinu i opasnom za ljudsko zdravlje, kao što su igre na sreću, duvan, alkoholna pića.

– Preduzetnica koja je za realizaciju biznis plana koristila budžetska sredstva, po javnom konkursu u prethodnoj godini, prilaže i izvještaj o realizaciji biznis plana. Može se konkurisati sa najviše dva biznis plana, a preduzetnica može biti podržana samo jednim biznis planom. Komisija vrši dodjelu sredstava za biznis plan na osnovu pozitivnih i eliminatornih kriterijuma. Pod pozitivnim kriteriјumima spada da prednost imaјu početnice za započinjanje posla, preduzetnici čiјi plan uključuje zapošljavanje lica sa teritorije Opštine Zeta, inovativni aspekt biznis plana... Eliminatorni kriterijumi su nedostatak formalnih uslova i neadekvatan biznis plan - piše u dokumentu.

A.D.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 19:07