/ -
17/09/2024 u 15:39 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Predstavljen projekat "Mission": Automobile staviti u drugi plan

Glavni grad Podgorica i ove godine brojnim aktivnostima obilježava Evropsku nedjelju mobilnosti, a jedna od njih je i predstavljanje projekta "Mission" na kojem će Sekretarijat za saobraćaj raditi zajedno sa partnerima iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Grčke, kao i pridruženim članovima, od kojih je od ove godine i organizacija Biciklo.me

Tokom predstavljanja projekta, članica IPA tima u Službi za međunarodnu saradnju i partnerstva Glavnog grada Teodora Kusovac, podsjetila je da je projekat TRIBUTE završen prošle godine upravo tokom Evropske nedjelje mobilnosti u okviru programa saradnje u jadransko-jonskoj regiji dobio status strateški važnog, zahvaljujući čemu je i dobio svoj nastavak pod nazivom "Mission".

– Riječ je o projektu koji se bavi urbanom mobilnošću sa naglaskom na multimodalnost, inkluzivnost i korišćenje pametnih tehnologija u iznalaženju najboljih rješenja za saobraćaj u gradu. Dakle, to je koncept koji u središte stavlja čovjeka, a izmješta iz njega automobil. Multimodalnost podrazumijeva korišćenje svih onih vidova saobraćaja koji su nam na raspolaganju, a koje smo u odnosu na automobile stavili u drugi plan. Kroz ovaj projekat koristićemo pametne tehnologije i inteligentne transportne sisteme i jedno takvo rješenje ćemo kroz projekat i razviti - kazala je Kusovac.

Ovakvi projekti imaju za cilj da doprinesu mijenjanju svijesti kod građana o značaju afirmacije održive mobilnosti za razvoj gradova i unapređenje kvaliteta života, a za razliku od TRIBUTE projekta u kojem su bile organizovane "žive laboratorije", akcenat će biti na fokus grupama koje će se baviti svim temama iz oblasti održive urbane mobilnosti.

– Kad je u pitanju finansijski dio, važno je istaći da budžet projekta Mission iznosi 1.716.381 eura, od čega je grant Evropske unije 1.458.924 eura. Za Podgoricu je opredijeljeno 113.160 od čega je grant 96.186 eura. Ovo je budžet koji je opredijeljen za aktivnosti koje će biti realizovane u Podgorici, a konkretno što se tiče ovog projekta mi dobijamo mnogo više, odnosno dobijamo aplikaciju koju će vodeći partner sa ostalim partnerima razviti - kazala je Albina Međedović, članica IPA tima Glavnog grada.

Blažo Crvenica ispred organizacije Bicilo.me kazao je da više od decenije posvećeno rade na promociji održivih vidova trasporta i zagovaraju koncept održive urbane mobilnosti, te da se raduju saradnji sa Glavnim gradom i na ovom projektu.

– Grad od preko 200.000 stanovnika ima 100.000 automobila i to je veliki problem. Mi moramo jako i brzo da radimo i da mijenjamo neke stvari promovišući održive vidove trasporta, u prvom redu gradski javni prevoz, koji je najvažnija stvar, ali uz to i biciklizam i pješačenje. Podgorica ima mediteransku klimu, pogodan reljef, veliki broj sunčanih dana, idealna je za promociju održivih vidova trasporta, ali to mora da prati i destimulaciju motornog saobraćaja, što znači da moramo naći način da ljude motivišemo da sve češće biraju alternativne vidove prevoza - kazao je Crvenica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 15:39