/ -
20/03/2024 u 13:51 h
M.VujisićM.Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radojević: Antifašizam naš vjekovni put

Delegacije SOBNOR-a Crne Gore i OBNOR-a 1941-1945 Podgorica i Zete oblježile su 82 godine od smrti narodnog heroja Buda Tomovića. Radojica Radojević, predsjednik SOBNOR-a Crne Gore, kazao je da svi antifašisti treba da se uključe u borbu protiv bilo koje vrste, nacionalizma i istorijskog revizionizma

Narodni heroj Budo Tomović poginuo je 20.marta 1942. godine na Crkvinama kod Kolašina, a sjećanje na predsjednika Crnogorske narodne omladine u toku NOB-a čuvaju boračke organizacije. Danas su, na dan njegove smrti, delegacije SOBNOR-a Crne Gore i OBNOR-a 1941-1945  Podgorica i Zete posjetile bistu Buda Tomovića, ispred Kulturno informativnog centra čije ime i nosi.  Kako navodi Radojica Radojević, predsjednik SOBNOR-a Crne Gore, svi antifašisti treba da se uključe u borbu protiv bilo koje vrste, nacionalizma i istorijskog revizionizma.

–Naša je trajna obaveza i najmanje što možemo da uradimo da nikada ne zaboravimo, one koji su svoje živote ugradili za slobodu našeg grada i naše domovine. Nadamo se da će časni i junački život narodnog heroja Buda Tomovića, biti uzor mladim generacijama i naraštajima, a ova spomen bista će na ovom istom mjestu vječno ostati da nas na to podsjeća - kazao je Radojević.

Spomen bista narodnog heroja Buda Tomovića otkrivena je u oktobru 1959. godine, a njegovi  posmrtni ostaci 13. jula 1957. godine sa Crkvina prenijeti i sahranjeni na Gorici. Radojević je podsjetio na biografiju Tomovića ističući da je na njegovu inicijativu 1941. godine formirana Crnogorska narodna omladina.

– Na predlog vrhovnog komandanta jugoslovenske armije, proglašen je za narodnog heroja 11. jula 1945 godine - kazao je Radojević.

Radojević se osvrnio i na sadašnje vrijeme puno različitih izazova.

– Živimo u ozbiljnom vremenu velikih iskušenja kada pojedinci i grupe pokušavaju da negiraju našu slavnu antifačističku prošlost. Pokušavaju da se veličaju ideje onih koji su bili na strani zla i nepravde, a blate se oslobodioci i rodoljubi, skrnave spomenici i spomen obilježja iz Drugog svetskog rata. Često zaboravljamo na one koji sa dali živote za slobodu i ljudsko dostojanstvo, one koji su stvarali nasu lijepu zajedničku državu  - kaže Radojević.

Radojević navodi da je u tom smislu važna saradnja antifašističkih i slobodarskih organizacija iz regiona, kao jedinstvene porodice u cilju očuvanja mira i dobrobiti svih naroda i narodnosti te očuvanju istorijske istine za buduće generacije.

 – Antifašizam ostaje trajni i vjekovni put Crne Gore. Moramo mladima pokazati zašto je antifašizam za njih, i za sve buduće generacije, od životnog značaja. U ovome posebno važnu ulogu ima naša organizacija – SOBNOR-a Crne Gore - kazao je on.

Radojević je naglasio da najoštrije osuđuju pojave vandalizama i skrnavljenje spomenika i spomen obilježja  kod nas i u regionu, kao i pokušaje rehabilitacije ratnih zločinaca.

– U tom smislu oštro osudjujemo takvu reviziju istorije - kaže Radojević.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 22:08