Učenici OŠ ”Vladimir Nazor” traže od Vlade novu školu / foto: Mićko Vujisić
23/03/2023 u 11:01 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(FOTO/VIDEO) Sastanak predstavnika OŠ "Vladimir Nazor" i premijera sljedeće nedjelje

Budući da je tender trebalo da bude raspisan krajem marta, najveću krivicu svaljuju na projektante i Ministarstvo prosvjete. Mi nismo dužni da gledamo prebacivanje krivice, mi smo tu da zaštitimo našu djecu - kazala je Milošević

Roditelji, učenici i nastavnici OŠ “Vladimir Nazor” počeli su protest ispred zgrade Vlade nezadovoljni jer Ministarstvo prosvjete još nije počelo proceduru za gradnju novog objekta.

Nakon sastanka u Vladi direktorica škole Ljiljana Marković je kazala da je dogovoren sastanak sljedeće sedmice sa premijerom i predstavnicima ministarstava koji će im dati konkretne rokove i konkretne odgovore na sva pitanja.

- Očekujemo da će se dati rokovi ispoštovati. Sto puta su se probili rokovi, da se ovi zadnji zaista neće probiti, jer smo svi pri kraju strpljenja. Mislim da smo čak svi možda bili i previše tolerantni u svemu ovome, tako da se nadamo da će se ispoštovati zadnji dati rokovi - kazala je Marković.

Oni očekuju da će početak gradnje biti u avgustu.

- Rekli su nam da međunarodni tender traje četiri mjeseca, dva mjeseca su ponude, a dva mjeseca se, valjda, bira ta najbolja ponuda, nisam u tom dijelu stručna, tako su mi prenijeli. Ako gradnja ne počne u avgustu, moraćemo da radikalizujemo proteste, da nađemo neki način da skrenemo pažnju na sebe - kazala je direktorica škole.

Predsjednica Savjeta roditelja Jelena Milošević kazala je da će sljedeće sedmicde u suštini znati nešto detaljnije.

- Mi kao roditelji smo najveći problem uočili u resornom ministarstvu, Ministarstvu prosvjete, da tu nije rađeno kako treba. Očigledno je od formiranja datuma do davanja lažnih obećanja to dovelo do velikog nezadovoljstva među roditeljima i mi očekujemo da se riješi taj problem - kazačla je Milošević.

Istakla je da im je obećan sastanak kad se premijer vrati sa službenog puta, gdje će razmotriti njihove probleme i naći "krivce" za kočenje izgradnje škole. Ona je kazala da su u Vladi razgovarali sa generalnim sekretarom Vlade Borisem Marićem i savjetnikom predsjednika Vlade za pravna pitanja Ivom Šoćem

- Ukoliko ne budu ispoštovani datumi i rokovi, mi smo sad taksativno tražili da se daju tačni datumi, bićemo prinuđeni da ponovo nađemo neki vid bojkota nasatve ili organizovanja protesta ispred Vlade. Još uvijek nisu dati nikakvi datumi, biće upriličen sastanak sa premijerom i predstavnicima ministarstva prosvjete. Smatram da su oni dužni da nam daju datume. Budući da je tender trebalo da bude raspisan krajem marta, najveću krivicu svaljuju na projektante i  Ministarstvo prosvjete. Mi nismo dužni da gledamo prebacivanje krivice, mi smo tu da zaštitimo našu djecu - kazala je Milošević.

Roditelji su istakli da je ovo treća godina od kada im je saopšteno da je škola nebezbjedna, te da ih strpljenje izdaje.

image

Ljiljana Marković, direktorica škole "Vladimir Nazor"

foto: Mićko Vujisić

- Djeca, roditelji i nastavnici bore se za bolje uslove, bore se za nešto što im je Ustavom obezbijeđeno. Možete samo da zamislite koja je muka natjerala prosvjetne radnike da izađu na ulicu, roditelje da dovedu djecu na ulicu. Ja još jednom apelujem na nadležne organe da se ujedine i odgovorno postupe i da se počne graditi škola prvobitno za svoje građane - kazala je direktorica Ljiljana Marković.

image

Djeca traže novu školu

foto: Mićko Vujisić

Tender za izbor izvođača za gradnju škole trebalo je da bude raspisan krajem ovog mjeseca. Direktorica škole je poručila je da je nepoštovanje tog dogovora jedan od razloga današnjeg protesta. Očekuje od svih nadležnih da se ujedine povodom ovog problema i da se po hitnom postupku raspiše tender, kako bi izgradnja počela u avgustu, kako je obećano.

- U svakom slučaju, djeca će još jednu školsku godinu pohađati u druge tri škole, jer je rok za gradnju 17 mjeseci - rekla je Marković.

Ističe da su svjesni da se izgradnja ne može desiti preko noći, ali se nadaju da će čekati još samo jednu školsku godinu.

image

Učenici OŠ "Vladimir Nazor" traže od Vlade novu školu

foto: Mićko Vujisić
image

Učenici OŠ "Vladimir Nazor" traže od Vlade novu školu

foto: Mićko Vujisić
image

Učenici OŠ "Vladimir Nazor" traže od Vlade novu školu

foto: Mićko Vujisić
image

Učenici OŠ "Vladimir Nazor" traže od Vlade novu školu

foto: Mićko Vujisić

Djeca su nosila transparente sa natpisima "Hoćemo školu", "Imamo pravo na školu koju ćemo zvati svojom", "Hoćemo našu školu Vladimir Nazor, obećali ste", "Zašto ste nas lagali"...

image

Jelena Milošević, predsjednica Savjeta roditelja OŠ "Vladimir Nazor"

foto: Mićko Vujisić

Direktorica škole Ljiljana Marković i Jelena Milošević, predsjednica Savjeta roditelja, ušle su u zgradu Vlade kako bi bile primljene na razgovor.

Danas protest roditelja učenika i nastavnika OŠ Vladimir Nazor" ispred Vlade

Uskoro opširnije...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 04:05