Šućo Orahovac / Dan
13/07/2024 u 09:08 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sekretarijat za preduzetništvo i investicije osnovaće inovaciono-preduzetnički centar

Postepeno moramo da stvaramo preduzetničku infrastrukturu na nivou grada koja će obezbijediti sadašnjim i budućim preduzetnicima neophodnu tehničku, nefinansijsku i finansijsku podršku na putu da postanu uspješni, naveo je Orahovac

Sekretarijat za preduzetništvo i investicije pokrenuo je osnivanje inovaciono-preduzetničkog centra koji će biti smješten u zgradi bivše robne kuće Podgoričanka, saopštio je za „Dan“ Šućo Orahovac, sekretar za preduzetništvo i investicije. Na ovaj korak, kako je naveo Orahovac, su se odlučili kako bi postepeno stvorili preduzetničku infrastrukturu na nivou grada koja će obezbijediti sadašnjim i budućim preduzetnicima omogućili podršku.

– Uvidjeli smo da je preduzetnicama potrebna podrška. Prema istraživanjima, 60 odsto anketiranih je u nekoj mjeri saglasno da su im potrebne usluge pravnog savjetovanja, 56 odsto misli da su im potrebne usluge računovodstvenog savjetovanja, 64 odsto usluge poreskog savjetovanja, 76 odsto da su potrebne usluge biznis savjetovanja, dok 74 odsto od ispitanih smatra da su im potrebne usluge marketing savjetovanja. Ovo nas sve navodi na zaključak da postepeno moramo da stvaramo preduzetničku infrastrukturu na nivou grada koja će obezbijediti sadašnjim i budućim preduzetnicima svu neophodnu tehničku, nefinansijsku i finansijsku podršku na putu da postanu uspješni u preduzetničkim poduhvatima – naveo je Orahovac.

On je naveo da će Glavni grad u ovoj godini pružiti podršku zanatlijama, startap kompanijama, kao i neformalnom poslovanju, zelenoj ekonomiji u turizmu i ugostiteljstvu, te da su za podršku ovim linijama budžetom Glavnog grada opredijeljena sredstva.

Preduzetnicama 70.000, konkurs do 24. jula

Sekretar Orahovac navodi da je budžetom grada za ovu godinu opredijeljeno 540.000 eura za stimulisanje preduzetništva. On je naveo da je u toku konkurs za raspodjelu novca za podršku ženskom preduzetništvu.

– Konkurs traje zaključno sa 24. julom. Ove godine smo uključili i mjesne zajednice tako što smo javni poziv proslijedili direktno na mejl svim mjesnim zajednicama – rekao je Orahovac.

On je naveo da je za konkurs za podršku ženskom preduzetništvu opredijeljeno 70.000 eura.

Orahovac dodaje da je Sekreterijat za preduzetništvo i investicije u prvoj polovini godine radio izmjene odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za podršku preduzetništvu i odluka o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za podršku ženskom preduzetništvu. Izmjene odluka, kako je naveo, pokrenuli su, kako bismo podigli kvalitet rada komisija za ocjenu biznis planova i dodjelu sredstava iz budžeta Glavnog grada, učinili transparentnijim rad komisije i kako bismo povećali iznos sredstava koji se može dodijeliti javnim pozivom jednom preduzetniku.

Od Zelenike, budućeg poslovnog sjedišta grada, se očekuje mnogo

Šućo Orahovac dodaje da rade na unapređenju poslovnog ambijenta i stvaranja uslova za razvoj preduzetništva i privlačenje investicija, a u cilju otvaranja novih radnih mjesta, zapošljavanja.

– U ovom pravcu se vrši analiza, identifikovanje i aktiviranje zona za razvoj, kako su definisane važećom planskom dokumentacijom. Zajedno sa Sekretarijatom za urbanizam uputili smo inicijativu Ministarstvu prostornog planiranja za pokretanje procedure za izradu Lokalne studije o lokaciji za zonu centralnih djelatnosti Zelenika, kako bi se prostor, po prvi put, razradio planom detaljne razrade. Izrada ovog planskog dokumenta je prioritet za budući period. Cilj izrade Lokalne studije lokacije je osnivanje Centralnog biznis distrikta na površini od 30 hektara kvadratnih u Podgorici kao ključno poslovno sjedište grada, koje će privući kompanije, podstaći ekonomski razvoj grada, stvoriti radna mjesta, poboljšati urbani pejzaž, kreirati moderno poslovno okruženje koje će podržavati rast poslovanja, inovacije i ekonomski prosperitet grada – naveo je Orahovac.

On je naveo da biznis zone Glavnog grada moraju biti osmišljenje tako da budu povoljno okruženje za osnivanje i rast preduzeća, nudeći pristup resursima, logističku podršku i umrežavanje sa drugim preduzetnicima. Podsjetio je da je Glavni grad podnio predlog Ustavnom sudu da preispita zakonitost odluke prethodne administracije o osnivanju biznis zona Glavnog grada.

Orahovac: Sačekajmo da institucije ocijene krivičnu prijavu

Po ovoj odluci koja je donijeta je 2019, pa mijenjana 2020. godine, predviđene su olakšice za korisnike biznis zona - da 30 godina mogu plaćati godišnju zakupninu zemljišta za cent po kvadratu, a da u slučaju da žele da kupe zemlju to mogu uraditi u 60 mjesečnih rata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. avgust 2024 22:34