Расправљали о проблемима са којима се сусријећу / -Архива Дана
11/05/2022 u 07:28 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Систем управљања отпадом није добар: Рециклажна дворишта не користи 60 одсто грађана

У Подгорици је систем за одвајање отпада на суву и мокру фракцију доступан за 40 одсто грађана, а од њих 54,4 одсто тврди да га не користе, казала је Азра Вуковић, директорица НВО Грин хоум

На нивоу Црне Горе рециклира се један до два одсто отпада на годишњем нивоу. Систем управљања отпадом нам није добар и морамо ургентно кренути у активно рјешавање овог питања, оцијенила је Азра Вуковић, извршна директорица НВО Грин хоум. Она је на округлом столу о „Управљању отпадом у главном граду“ представила истраживање о ефикасности система одвајања отпада у главном граду.

– Грађани тврде да је у Подгорици систем за одвајање отпада на суву и мокру фракцију доступан за 40 одсто грађана. У мјестима гдје је доступан систем 54,4 одсто грађана тврди да га не користе, а као разлог за то наводе да немају довољно простора за више канти те да немају довољно информација како да разврстају отпад на мокру и суву фракцију. Када су у питању рециклажна дворишта, 64,5 одсто испитаника тврди да их не користе. Треба истаћи и неријешено питања одлагања отпадних гума које је годинама проблем – саопштила је Вуковић.

Руководитељ Дирекције за управљање отпадом и комуналне услуге у Директорату за екологију Игор Јовановић наводи да би инспекцијски органи требало боље да раде свој посао.

– Оно што ме брине у задње вријеме је то што имам осјећај да комунална предузећа, када се спомене ова значајна тема, не посвећују значајну пажњу. Ми ћемо министарки изложити ово питање и она ће сигурно са разговарати са предсједницима општина. Најзначајни изазов у овој области је инспекцијски надзор гдје су резултати никакви и томе мора да се посвети пажња. Инспекције морају да раде свој посао – навео је Јовановић.

Проблем свих проблема је недовољно развијена еколошка свијест код грађана. У оној мјери колико будемо имали одговорног грађанина толико ћемо имати проблема на терену, саопштио је Воjин Катнић, помоћник извршног директора за економско-финансиjске послове у предузећу Чистоћа.

– Имамо проблема са недореченим Законом о комуналним дјелатностима који у великом броју својих чланова је непримјењив. У досадашњем амбијенту тај закон прави велике финансијске и сваке друге штете комуналним предузећима. Многи чланови су неутемељени и неосновани. Било је што је било, та Влада је завршила своју мисију, формирана је нова Влада и вјерујемо да ће Заједница општина поново иницирати захтјев како би се у што скорије вријеме усвојила измјена и допуна закона и на тај начин спријечила финансијске штете које трпе комумална предузећа – рекао је Катнић.

Навео је да је право вријеме да се поново приступи преиспитивању нацрта закона о одлагању отпада.

Слободанка Чабаркапа, из Чистоће, објаснила је са каквим проблемима се сусријећу на терену.

– Свједоци смо да очистимо неку локацију од отпада а да после пар минута она изгледа као да није чишћена. Имамо проблема са паљењем полуподземних контејнера. Када су у питању гуме има их, ако се не уклоне то је проблем Чистоће и одмах иде да смо ми криви, а знамо да је то државни проблем – рекла је Чабаркапа.

Представник Депоније Ратко Павићевић указао је да је проблем паљења гума велики проблем, те да не знају докле се стигло са студијом са одабиром локације.

Са округлог стола је поручено да jе потребно ургентно риjешити ово питање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:55