Zahtjev i peticija mještana  / -
23/04/2024 u 15:12 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stanovnici Komana pisali premijeru i ministrima: Preispitati trasu dva autoputa

Nacrtom Prostornog plana Crne Gore je predviđeno da se dva autoputa Bar-Boljari i Jadransko-jonski ukrštaju u najplodnijem i najgušće naseljenom dijelu Komana - Ćafi, a da trasa Jadransko-jonskog autoputa prolazi kroz centralni dio Komana, kroz pojedina sela uz sadašnji put, nastavljajući dalje prema plemenu Bandića

Stanovnici Komana zatražili su od nadležnih organa da preispitaju trasu autoputa Bar-Boljari i Jadransko-jonskog autoputa koja su predviđena nacrtom Prostornog plana Crne Gore. Zahtjev za preispitivanje trase, sa 150 potpisa mještana Komana, proslijeđen je Milojku Spajiću, premijeru, Janku Odoviću, ministru prostornog planiranja, i Filipu Raduloviću, ministru saobraćaja.

–Nacrtom je predviđeno da se dva autoputa Bar-Boljari i Jadransko-jonski (kontinentalna varijanta) ukrštaju u najplodnijem i najgušće naseljenom dijelu Komana - Ćafi, a da trasa Jadransko-jonskog autoputa prolazi kroz centralni dio Komana, kroz pojedina sela uz sadašnji put, nastavljajući dalje prema plemenu Bandića. Realizacija plana značila bi potpuno uništenje našeg plemena i sigurno da to nećemo dozvoliti, nego ćemo naše pleme i bitisanje na ovom prostoru i životima braniti – piše u zahtjevu koji je dostavljen premijeru i ministrima.

Predložena rješenja, kako je naznačeno u zahtjevu, sadrže paradokse.

–Na prostoru Komana koridori se "spuštaju" do same rijeke Matice, iako smo svi svjesni da finalna trasa Jadransko-jonskog autoputa ne može biti na tako niskim kotama u odnosu na predloženu trasu. Sa druge strane, južna granica koridora se "penje" do kota u okolini i kroz naselja Rucojevići, Bijela Rudina i Mokanje, koje su na značajno višim tačkama od predložene trase. Ovim predlogom se uništavaju i brojna druga naselja, kao što su Brežine, Bigor, Barutana, Liješnje, Kornet, Gornji Kokoti, Grbavci, Beri, Tološi, Mareza i mnoga druga – navodi se u zahtjevu. 

Ukoliko je prioritet države da kroz održivi razvoj valorizuje sve naše potencijale i da ih na optimalan način infrastrukturno poveže, neshvatljivo je da se na ovaj način devastiraju dragulju Crne Gore i da se izgrađuju brojne megalomanske infrastrukturne saobraćajnice, autoputevi, brze ceste, sve na jednom mikrolokalitetu, navodi se u zahtjevu.

–Ovo je tek apsurdno, ukoliko se ima u vidu i saobraćajna tranzicija koja će, zavisno od pogonskog goriva, sve više ići ka željezničkom, vazdušnom i pomorskom saobraćaju – piše u zahtjevu.     

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 00:20