Штеточина захватила више борова / -архива
23/01/2022 u 13:07 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шума на Ћемовском пољу пред нестајањем: Борове напали "четници"

Услед њиховог присуства на бору, може доћи до сушења диjела грана, али и читавих стабала, рекла је Азра Вуковић

Штеточина боров "литиjаш" или такозвани боров "четник" захватио је борове на Ћемовском пољу и стручне службе морале би под хитно да реагују. Како је казала Азра Вуковић, директорица НВО Грин хоум, разлог томе може бити топлије зиме.

image

Шума на Ћемовском пољу

-архива

– Боров "литиjаш" или боров "четник" присутан jе у градским парковима у коjима постоjе стабла борова коjе оваj инсект наjчешће насељава. Распрострањен jе на подручjу Медитерана, а диjелом и субмедитарана. Углавном се jавља на подручjима која су нижа од 500, 600 метара надморске висине. Гусjенице живе у гниjездима коjа испредаjу од љепљивих чврстих нити. У jедном гниjезду може бити и до 800 гусjеница. Оне су штетне за стабла борова из разлога што се хране лишћем, изазиваjу дефолиjациjу, чиме онемогућаваjу нормално функционисање стабала. Услед њиховог присуства на бору, може доћи до сушења диjела грана, али и читавих стабала. Чак иако не дође до потпуног сушења стабла, она су озбиљно оптерећена и мање отпорна на друге болести – рекла је Вуковић.

Она истиче да треба истаћи и опасност по човjека када дође у додир са гусjеницама боровог "литиjаша".

– Њихово тиjело jе прекривено дугим жарним длачицама коjе се лако откидаjу, а код људи изазиваjу иритациjе, отеклине и свраб. То је нарочито опасно ако длачице дођу у додир са очима или слузокоом носа и уста. У претходним годинама, организоване су акциjе уклањања ове штеточине са стабала борова. Имаjући на уму важност сваког стабла у урбаним дjеловима, потребно jе посветити пажњу овоj поjави и континуирано радити на сузбиjању ове штеточине како би заштитили борова стабла. Неопходно jе успоставити активност уклањања боровог "литиjаша" са стабала борова као редовну активност и реализовати jе на оним локациjама коjе су наjвише погођене, а то су свакако Толошка шума и Ћемовско поље – каже Вуковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 12:22