Састанак угоститеља са представницима министарства и Уније послодаваца / -Архива
02/12/2021 u 06:30 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Угоститељи захтијевају отварање и строгу подјелу посла: Конобари не могу да глуме инспекторе

Ставили смо акценат на ресторане који организују породична весеља, свадбе, који су до даљњег затворена. Ако су спремни да свим гостима траже ковид потврде онда овим ресторанима треба дозволити да раде, навео је Момо Сладаковић

Ако су спремни да свим гостима траже ковид потврде онда и великим ресторанима који организују породична окупљања и весеља треба дозволити да раде, казали су угоститељи су јуче Јелени Боровинић Бојовић, министарки здравља, на састанку на којем су присуствовали и представници Уније послодаваца Црне Горе. Они су међутим, како је саопштио Момо Сладаковић, предсједник Удружења угоститеља Црне Горе, изнијели и једну дилему да конобари нијесу квалификовани да контролишу да ли гости приликом уласка у угоститељски објекат има валидну потврду о вакцинацији јер то није њихов посао већ инспекцијских органа.

– Ми смо питали министарку зашто би наши запослени морали бити вакцинисани, а радници јавне управе не. То је довело до једне врсте дискриминације јер инспекцијски органи ако дођу и утврде да је цијело особље вакцинисано не видим разлог зашто би ми гостима тражили ковид потврде. Нека то раде инспекцијски органи. Ко год од гостију нема ковид потврду нека га казни. Ми смо испунили услове да као угоститељи будемо вакцинисани, а опет имамо ограничења. Ставили смо акценат на ресторане који организују породична весеља, свадбе, који су до даљњег затворена. Ако су спремни да свим гостима траже ковид потврде онда овим ресторанима треба дозволити да раде – навео је Сладаковић.

Са њим се слаже и Александар Гошовић, власник ресторана "Гошовић".

–Конобари нијесу школовани да траже потврду, нити имамо апарате за то. Може било ко да искуца ту потврду и да је достави на увид. Министарка нам је саопштила да ће нам помоћи како бисмо ријешили наш проблем. Наредни састанак требало би да буде организован наредне седмице и тражили смо да се позову и остале институције које су надлежне за те ствари. Министарка нас је једина примила на разговор – рекао је Гошовић.

Након састанка, из Уније послодаваца Црне Горе је саопштено да су размиjенили информациjе о тренутноj епидемиолошкоj ситуациjи, важећим и планираним мjерама за очување система jавног здравства и здравља грађана, као и могућим рjешењима по питању подршке пословању и даљем опоравку црногорске привреде од посљедица ковид кризе.

– Уважаваjући проблеме детектоване у области примjене механизама контроле посједовања ковид потврда у угоститељским обjектима и односа грађана према поступањима те врсте, договорено jе организовање новог заjедничког састанка коjи ће бити одржан у проширеном саставу, уз учешће представника надлежних органа, у току децембра. Како jе наjављено, намjера jе да се размотре модели коjи би омогућили да се прописане епидемиолошке мjере у потпуности примjењуjу – саопштено је из Уније послодаваца Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:16