Представници Заједнице општина и Министарства финасија / -Архива
15/12/2021 u 12:57 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Утврђене мјере за помоћ општинама: За Егализациони фонд додатних десет одсто

Општинама Сјеверног региона на 100 посто биће увећан проценат уступања дијела прихода од пореза на доходак физичких лица, док ће општинама Средишњег и Приморског региона овај приход бити увећан на 20 одсто, једна је од компезаторних мjера коjом ће се надомjестити изгубљени приходи општинама усљед имплементациjе Програма "Европа сад". Ову мјеру утврдило је Министарство финансија и социјалног старања на састанку са представницима Заједнице општина и локалне самоуправе, а она ће се, како је саопштено из Заједнице општина, спровести амандманским дјеловањем Министарства финансија на Закон о финансирању локалне самоуправе. На састанку којем су присуствовали Милојко Спајић, министар финансија, Душан Раичевић, предсједник управног одбора Заједнице општина, и представници Биjелог Поља, Берана, Тузи, као и замjеник градоначелника Подгорице, утврђене су још двије компезаторне мјере.
– Постигнут је договор да се опредиjели додатних 10 одсто пореза на промет непокретности за Егализациони фонд и да министарство кроз амандманско дjеловање на предлог Закона о буџету Црне Горе за 2022. годину опредиjели додатна средства на позициjи текућа буџетска резерва за мjесечне трансфере општинама на име надокнаде за мање остварене приходе у односу на приходе остварене у 2021. години по основу пореза на доходак физичких лица, приреза порезу на доходак и Егализационог фонда због утицаjа мjера из Програма "Европа сад" – саопштено је из Заједнице општина Црне Горе.
Из Заједнице општина наводе да је једина тема састанка била утврђивање конкретних компезаторних мjера из коjих ће се обезбиjедити надокнада изгубљених прихода општинама по основу мjера из Програма "Европа сад", односно измjена Закона о порезу на доходак физичких лица.
– Програм "Европа сад" уопште ниjе био предмет разматрања на јучерашњем састанку, изузев у контексту његовог изразито негативног утицаjа на приходе општина, те нас чуди да jе Министарство финансија и социјалног старања у свом саопштењу информисало jавност да су општине и Заjедница општина подржале Програм "Европа сад". Неспорно jе да jе на састанку заjеднички констатовано да свака мjера коjа има за циљ унапређење животног стандарда грађана заслужуjе пуну пажњу и подршку. Због тога оцjењуjемо да jе састанак коjи jе био приjе свега усмjерен на дефинисање мjера коjим ће се обезбиjедити одрживост локалних jавних финансиjа ни у ком случаjу не треба да буде злоупотриjебљен у дневно политичке сврхе – саопштено је из Заједнице општина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 03:30