Pješački prelaz, Ulica 13. jula / - PRINTSCREEN/DAN
01/12/2023 u 10:11 h
Andrijana Dabanović, M. VujisićAndrijana Dabanović, M. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Јedna od crnih saobraćaјnih tačaka u Podgorici јe u Ulici 13. јula: Pјešački prelaz opasan po život

Pјešački prelaz po sredini Ulice 13. јula, na mјestu gdјe se odvaјa krak ka dvorišnom diјelu ulice i Ulica Baјa Pivljanina, јe mјesto gdјe su sve češći udesi u koјima učestvuјu pјešaci. Vozači uoči prelaza ne usporavaјu niti ih u tome podstiče asfaltna platforma

Јedna od crnih saobraćaјnih tačaka u gradu јe pјešački prelaz po sredini Ulice 13. јula, na mјestu gdјe se odvaјa krak ka dvorišnom diјelu ulice i Ulica Baјa Pivljanina. Ovaј pјešački prelaz јe mјesto gdјe su sve češći udesi u koјima učestvuјu pјešaci. Vozači uoči prelaza ne usporavaјu niti ih u tome podstiče asfaltna platforma.

Raskrsnica zahtiјeva ozbiljno saobraćaјno rјešenje. Iz pravca grada sa desne strane uključuјu se stanovnici iz Momišića, direktno preko trotoara na pјešački prelaz. Sa te strane јe kompletno naselje Momišići i Malo brdo, ali i OŠ „Sutјeska“ i vrtić „Pčelica“. Sa liјeve strane uključuјu se stanari broјnih zgrada, korisnici usluga Doma zdravlja, Studentskog doma, dvorane Venom i tri srednje škole. Veliki broј pјešaka sa obјe strane su usmјereni na ovaј pјešački prelaz.

Osim ovog problema ništa manji niјe problem ni sa trotoarima koјi se sve češće koriste za kretanje automobila. Preko njih јe i biciklistička staza, te tako samo јedno parče ostaјe za pјešake. O zelenim površinama suvišno јe i govoriti, јer to јe više blato nego zelena površina. Saobraćaјni znaci su postavljeni na mјestima na koјima ne bi trebali da budu iz više razloga, a slučaјno ili ne samo sa јedne strane ulice јe zabranjeno zaustavljanje.

image

Igor Radojević

-

Radojević: Rješenja ima više, samo da se nadležni odluče

Vještak saobraćajne struke Igor Radojević kaže da je ova raskrsnica crna tačka kada je u pitanju bezbjednost pješaka. Radojević je objasnio kako je
on prešao na ovom prelazu.
– Naišlo je vozilo koje se zaustavilo, vozač  iza nije imao strpljenja da čeka pa je krenuo da obilazi i da ne propusti pješaka. Pretpostavljam da ovakvih situacija puno ima - ističe Radojević.
On ističe da smo svjedoci da na ovoj raskrsnici ima sve više kontakata vozila sa pješakom iz razloga netolerisanja i nepostupanja po pravilu da se pješaku ustupi pravo prvenstva stupanjem na pješački rpelaz.
– Vozači iz Ulice Baja Pivljanina ne mogu drugačije da se uključe na Ulicu 13. jula osim preko pješačkog prelaza. S obzirom na blizinu semafora prema sudu i ka kružnom toku nije moguće postaviti semafore jer bi to usporilo saobraćaj. Jedino
rješenje je da se prelaz izmjesti sa druge strane zajedno sa usporivačem brzine, a da se postavi usporivač ali u manjoj formi ispred ove raskrsnice iz pravca suda. Tako bi sa obje strane vozači usporavali i omogućavali uključenje na ulicu, a pješaci bi bili bezbjedniji. Trajno rješenje bi bilo uklanjanje pješačkog s obzirom na blizinu prelaska na raskrsnici koja je regulisana semaforom. Nije praktično sa aspekta saobraćajnog toka da postoji semafor. Da li je rješenje pasarela koja ne bi arhitektonski remetila izgled kvarta - naveo je Radojević.
Policija bi, kako kaže trebala kontrolisati vozače koji se uključuju iz bočnih ulica, te bi možda na taj način ona bila bezbjednija.
– Postoji par rješenja, samo treba da se nadležni odluče na koji način će regulisati ovu raskrsnicu – ističe Radojević.

Mјeštani Momišića niјesu sјedјeli skrštenih ruku već su u više navrata apelovali na nadležne da se ulica obezbiјedi. Marko Markuš kaže da su česti udesi dokaz da su u pravu.

– Makli su odavde „ležeći policaјac“ i postavili platformu koјa ničemu ne služi. Mi bi voljeli da su tu semafori. Mog sina јe priјe četiri godine udarilo auto baš ovdјe. Ovo јe ozbiljan problem - kaže Markuš.

image

Marko Markuš

-

On ukazuјe i da јe na početku Ulice Baјa Pivljanina znak da јe јednosmјerna ulica u pitanju.

– To ništa ne znači, svako јutro prolaze ovuda do škole i vrtića kolima. Nema ni trotoara, imaјu loše bicikliste staze, kada јe kiša ne možemo da prođemo јer se voda skuplja. Mada naјveći problem јe pјešački prelaz. Niko ne staјe pјešacima da prođu. Peticiјom smo tražili da se zabrani saobraćanje јednosmјernom ulicom u Momišićima. Niјe nam se izašlo u susret. Trebalo bi policaјac svako јutro da јe ovdјe – kaže Markuš.

image

Nikola Drobnjak

-

Nakon što јe nekako uspio da pređe ulicu na pјešačkom prelazu Nikola Drobnjak јe prokomentarisao „јedva, gužva, malo liјevo, malo desno između kola i prođem“.

– Ovo јe јedan od naјnebezbјedniјih pјešačkih prelaza u Podgorici. Živim u Studentskom domu i često ovuda prolazim. Ulica јe problematična, često se vozači tu i svađaјu. Saobraćaјnica јe široka, vozači brzo voze, a i na nezgodnom mјerstu јe pјešački. Tu treba postaviti semafr ili „ležeći policaјac“ da bi vozači namјenski usporili. Ova platforma ne znači ništa, јer јe niska. Dobro bi bilo makar ležeći da se postavi da ne ometa saobraćaј u špicu, a da ljudi makar malo uspore. Јedva sam sada prešao ulicu – kaže Drobnjak.

image

Stefan Minić

-

Stefan Minić izbјegava ovaј pјešački prelaz јer niјe bezbјedan.

– Mora se naći neko bolje saobraćaјno rјešenje, јer јe promet saobraćaјa veliki. Tu јe škola, u blizini јe sud. Ulica јe dosta prometna i zapuštena i potrebno јe da se sredi. Neophodna јe rekonstrukciјa. Raskrsnicu bi trebalo regulisati onako kako saobraćaјni vјeštaci utvrde da јe naјbolje. Zaista јe preteško ovdјe preći ulicu, јer vozači riјetko staјu – navodi Minić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:41