Главни град има 232 бирачка мјеста / - архива
28/04/2022 u 08:24 h
А.Д. - М.Л.ВА.Д. - М.Л.В
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Тужбе ако се не обезбиједи несметан приступ биралиштима

Треба да се омогући да свака ОСИ гласачко право може остварити на достојанствен начин. Ово поред физичке приступачносто објекта подразумијева материјал на бирачком мјесту који укључује информативни лист на Брајевом писму као и шаблоне за гласање, каже Анђела Радовановић, из Удружења младих са хендикепом

Удружење младих са хендикепом и Савез слијепих Црне Горе у иницијативи коју су послали Државној изборној комисији траже да се особама са инвалидитетом обезбиједи несметан приступ свим гласачким мјестима како би остварили своје бирачко право. Допис су послали и МУП-у тражећи да се води рачуна при одабиру објеката за бирачка мјеста. Они траже између осталог адекватне прилазе објектима, полице за гласање на висини од 40 центиметара, шаблоне за гласачке листиће. Због неприступачних бирачких мјеста већ су покретали судске спорове које су добијали.

Главни град има 232 бирачка мјеста. Недавно је на сједници Изборне комисије Главног града предсједник Веселин Вукчевић је казао да је прилагођавање бирачких мјеста ОСИ изузетно захтјевно. Он је истакао да би испунили све захтјеве ових организација потребна огромна средства, али и сагласност власника објеката што не могу да обезбиједе.

– Оно што можемо и морамо да завршимо јесу полице за гласање у висини од 40 центиметара и шаблони за гласачке листиће – казао је на сједници Вукчевић.

Анђела Радовановић, из Удружења младих са хендикепом, каже да су иницијативама тражили физичку приступачност самих објеката, али и унутар њега, обезбјеђивање гласачке кутије на адекватној висини, полице у гласачкој кабине, кретање кроз објекат у који се гласа...

– Треба да се омогући да свака ОСИ гласачко право може остварити на достојанствен начин. Ово би подразумијевало и материјал на бирачком мјесту које укључује информативни лист на Брајевом писму у којем се гласач са оштећењем вида може упознати са садржајем, као и шаблоне за гласање... Приликом избора 2020. године утврђено је да је постојало кршење бирачких права ОСИ јер је гласање спровођено на неприступачним мјестима, а многе особе нијесу ни могле ући и остварити своје право. Зато је покренут низ тужби. Шест особа је покренуло поступак. Тужбе су поднесене са циљем да се омогући ОСИ да остваре своје право. Није циљ само од избора до избора да се покрећу тужбе већ да се обезбиједи континуитет у приступачности, јер Изборна комисија бирачка мјеста бира по препоруци МУП-а. Наш подстицај је да ОСИ увијек, уколико се суочавају са кршењем права и дискриминацијом затраже заштиту – истиче Радовановић. Она истиче да немају прецизан податак о броју ОСИ који имају право гласа, као и колико лица гласа путем писма.

– Многи се због неприступачности одлучују за гласање питем писма, а неки и уз помоћ асистента што је кршење приватности. Ранији подаци су показивали да је 40 од сто бирачких мјеста приступачан. Није довољно да се на бирачко мјесто уђе, већ да се у њему достојанствено оствари бирачко право – поручила је Радовановић. Горан Мацановић, из Савеза слијепих, указује на то да се мора водити рачуна при изради шаблона за гласање.

– Дешавало се да је особама са оштећеним видом било омогућено самостално гласање, али не и тајно јер је шаблон често био креиран тако што се правио од танког картона, неријетко у бијелој боји. Шаблони су у облику гласачог листића и унутар се убаци листић. На горњој корици су прорези гдје су редни бројеви и они су често мали, па када се заокружи остаје траг оловке на шаблону и чланови бирачког одбора могли су да утврде за кога је тај човјек гласао – наводи Мацановић.

По задњем попису како каже Мацановић било је 68.000 људи који су осјећали неку сметњу при обављању свакодневних обавеза.

– Тужбе су ријетке. Код нас је била једна и то након избора 2016. године. Позитивно је ријешена. Особе са инвалидитетом иду линијом мањег отпора да им не би људи из окружења замјерили јер се жале на неприступачност тог бирачког мејста... Они прихватају да имају неприступачан изборни процес и не користе механизме како би то мијењали. Зато ми покушавамо да кроз неко проактивно дјеловање превентивно реагујемо. Омбудсману смо 2020. године поднијели притужбу о необезбјеђивању шаблона за гласачки листић. Он је дао мишљење и изјашњење да је у питању дискриминација и дао препоруке надлежним органима– истиче Мацановић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 15:51