/ -
14/04/2022 u 10:39 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За санацију урушеног потпорног зида на Саставцима: Допуниће пројекат

Проjектом санациjе биће предвиђено потпуно уклањање постоjећег обjекта на чиjем мjесту ће бити изведена нова конструкциjа када ниво воде буде доволjно низак, саопштила је Ана Медиговић, секретарка за културу и спорт

Главни град је раније урадио пројекат санације дијела потпорног зида на Саставцима, али га је због промјена на терену неопходно допунити чему ћемо приступити у најкраћем року, саопштила је Ана Медиговић, секретарка за културу и спорт. Дио потпорног зида се недавно обрушио.

– Потребно jе урадити главни проjекат санациjе потпорног зида коjи подразумиjева израду новог бетонског потпорног зида. Увидом у постоjеће стање, констатовали смо да jе дошло до обрушавања потпорног зида дуж шеталишта у зони ушћа Рибнице у Морачу усљед плитког укопавања постоjећег зида и обрушавања jер jе зид ослабљен деjством великих вода. Камени мост представља уско грло великих вода Рибнице и Мораче и вртложне турбуленциjе у овом диjелу су веома велике и утицале су на стабилност риjечне косине – навела је Медиговић, додаjући да на постоjећем зиду постоjе луле за за одводњавање кишнице за пjешачке стазе, коjе су предвиђене у проjекту, као и да ће потпорна конструкциjа бити дубље укопана, како се ове ствари не би дешавале.

Медиговић jе нагласила да ће проjектом санациjе бити предвиђено потпуно уклањање постоjећег обjекта на чиjем мjесту ће бити изведена нова конструкциjа када ниво воде буде доволjно низак, те да jе неопходно уклопити нови зид у амбиjенталну цјелину.

– Предвиђено је и облагање каменим облуцима према детаљима датим у проjекту, а све уз сагласност Управе за заштиту културних добара – навела је Медиговић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:54