/ - Фото: Управа за спорт и младе
11/04/2023 u 12:36 h
Dan arhivaDan arhiva
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Begović: Vjerujem da predlog izmjena i dopuna Zakona o sportu neće biti usvojen

Istakao je da se radi o pokušaju formalizacije zloupotrebe sredstava poreskih obveznika, te da smatra da je neophodno pokrenuti stručnu i nepristrasnu debatu o daljim pravcima razvoja crnogorskog sporta i položaja istog

Vjerujem da predlog izmjena i dopuna Zakona o sportu u pomenutom formatu neće biti usvojen, saopštio je bivši direktor Uprave za sport Marko Begović.

Istakao je da se radi o pokušaju formalizacije zloupotrebe sredstava poreskih obveznika, te da smatra da je neophodno pokrenuti stručnu i nepristrasnu debatu o daljim pravcima razvoja crnogorskog sporta i položaja istog.

- Nedavno objavljen predlog izmjena i dopuna već izmijenjenog Zakona o sportu na veoma ilustrativan način pokazuje funkcionisanje, kako bi predsjednik Građanskog pokreta URA rekao, biromafije u praksi - ističe Begović. 

Ističe da imajući u vidu brojne izazove ali i nedorečenosti postojećeg propisa, predviđen je bio rad na novom zakonskom rješenju.

- U tom smislu, pojedina rješenja unutar EU prostora je trebalo poslužiti kao orijentir ka uspostavljanju sopstvenog pravno-institucionalnog okvira za razvoj sporta kao oblasti od javnog interesa. Negdje krajem pretprošle godine, ukazao sam na anomalije kao proizvod pravnih praznina koje se omogućile da jedan dio pojedinaca bez ikakvih ograničenja zloupotrebljavaju izdašna sredstva poreskih obveznika. Upravo zbog toga, izmjenama Zakona o sporta, pored rješavanja neusklađenosti sa međunarodnim antidoping pravilima, obezbijeđena je puna politička autonomija na način što je onemogućen dalji formalni partijski i politički uticaj na sportske organizacije - navodi Begović. 

Objašava da za postizanje vrhunskih postignuća kao i koncepta sporta u službi razvoja zajednice, nauka i praksa posebno apostrofiraju pravnu, finansijsku i organizacionu autonomiju.

- Pored političke, koje je rješenje pristojnih sistema kojima kao društvo težimo, za postizanje vrhunskih postignuća kao i koncepta sporta u službi razvoja zajednice, nauka i praksa posebno apostrofiraju pravnu, finansijsku i organizacionu autonomiju. Kao i slučaju nedavno usvojenog Zakona o sportu u Francuskoj, a imajući u vidu javni interes i značaj sporta, fokus je na primjeni koncepta nadzirane autonomije - navodi bivši direktor Uprave za sport. 

Ističe da je taj kocept u direktnoj vezi sa finansijskom autonomijom.

- Ovaj koncept je u direktnoj vezi sa finansijskom autonomijom, posebno imajući u vidu presude iz 1974 i 1995, tj. neophodnosti da se na sport odnose i drugi propisi, poput onih o zaštiti konkurencije i zaštiti od diskriminacije - navodi Begović. 

Tu dolazimo do predloga izmjena zakona i rješenja kojim, kako navodi Begović, se želi uspostaviti monopolski položaj Crnogorskog olimpijskog komiteta i kontinuitet finansiranja bez kontrole.

- Naime, predlog ministarstva glasi: „COK je institucionalno i finansijski nezavisna sportska organizacija“. Ako se ovom stavu, priključi predlog izmjene odredbe o sufinasiranju, da se za COK objezbjeđuje fiksni iznos od 15% od budžeta koji se opredjeljuje sportskim organizacijama iz ministarstva, onda je posve jasno sljedeće. Prvo, radi se o kontradiktornim odredbama, jer definicija finansijske autonomije, ili kako u predlogu stoji „finansijska nezavisnost“, podrazumijeva sposobnost sportske organizacije da realizuje svoje aktivnosti bez finansijske podrške iz javnih izvora (Geeraert i drugi, 2014). COK je u dužem vremenskom periodu sa izuzetkom prošle godine, dobijao sredstva iz javnih izvora za aktivnosti koje su pokrivene od strane Međunarodnog olimpjjskog komiteta – kao što je recimo stavka smještaj sportista - ističe Begović. 

Navodi da Državna revizorska institucija nikada nije sprovela nezavisnu i specifičnu kontrolu.

- Nažalost, Državna revizorska institucija nikada nije sprovela nezavisnu i specifičnu kontrolu, posebno u dijelu koji se odnosi na Olimpijske igre ali i naknade. Podsjetio bih da se u ovom trenutku vodi više postupaka pred sudovima u Japanu za sistemsku korupciju, a u vezi sa organizacijom posljednjih Ljetnjih olimpijskih igara - navodi Begović.

Navodi da su nacionalni sportski savezi jedini kompetentni za pojedinu granu sporta, te da se ovim rješenjem pokušava osnažiti diskreciono pravo COK-a da raspolaže sredstvima bez ikakvih kriterijuma.

- Takođe, nacionalni sportski savezi su jedini kompetentni za pojedinu granu sporta, i ovim rješenjem se pokušava osnažiti diskreciono pravo COK-a da raspolaže sredstvima bez ikakvih kriterijuma ili kvaliteta određujući mu fiksni iznos. Presudama u slučaju Međunarodne klizačke unije (ISU) ili nedavnim odlukama EU institucija koje se odnose na Super ligu u fudbalu, posebno se osporava uspostavljanje monopola i ističe obaveznost poštovanja zakonodavstva zemalja u kojima se djeluje, kojima je kumulativno autonomija značajno ograničena - ističe Begović. 

Navodi da dok se sistem javnog konkursa sa centralnog nivoa urušava, predlog izmjena predviđa obavezujuću normu sprovođenja javnog konkursa na nivou lokalnih samouprava.

- Drugo, opšte prihvaćena definicija predstavlja osnovu koncepta nadzirane autonomije, pa je jasno da ovim predlogom izmjena se teži obezbijediti opstanak sistemske korupcije i privilegovan status. Treće, dok se sistem javnog konkursa sa centralnog nivoa urušava, predlog izmjena predviđa obavezujuću normu sprovođenja javnog konkursa na nivou lokalnih samouprava - ističe  Begović. 

Ističe da vjeruje da se predlog izmjena i dopuna zakona u ovom formatu neće usvojiti. 

- Na koncu, vjerujem da predlog izmjena i dopuna u ovom formatu neće biti usvojen, posebno jer se radi o pokušaju formalizacije zloupotrebe sredstava poreskih obveznika. Prema tome, mišljenja sam da je neophodno pokrenuti stručnu i nepristrasnu debatu o daljim pravcima razvoja crnogorskog sporta i položaja istoga u sklopu daljih reformskih zahvata i ukupne demokratizacije naše države - zaključuje Begović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 05:48