Ženska košarkaška reprezentacija Crne Gore / -FOTO: KSCG
20/08/2024 u 08:13 h
D.P.D.P.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Crnogorske košarkašice deklasirale Novi Zeland na startu kvalifikacija za SP

Ženska košarkaška reprezentacija Crne Gore pobijedila je Novi Zeland sa 88:64, u prvom kolu pretkvalifikacionog turnira za odlazak na Svjetsko prvenstvo

“Crvene” su na taj način pokazale da nisu slučajno dobile šansu da se bore za Mundobasket i samim tim su jasno pokazale da će se boriti za jedno od dva prva mjesta i prolaz u polufinale.

Meč na Novom Zelandu je naša selekcija počela dobro, imala je na startu vođstvo od 5:0 i 7:2, ali je Novi Zeland uspio brzo da dođe do egala. Ipak, nakon trojke Bojane Kovačević, te poena Maje Bigović Crnogorke su u šestom minutu otišle na plus šest 14:8), dok je na kraju prve dionice bilo 16:12. Selektorka Jelena Škerović već u prvom kvartalu pokušala je da među svim igračicama podijeli minutažu, jer u prvom meču sigurno da se naše košarkašice nijesu još adaptirale na totalno drugu klimu, vremensku razliku, te činjenicu da su na 2.300 metara nadmorske visine. No, i košarkašice koje su dobile šansu sa klupe donijele su posebnu energiju i imale posebnu ulogu. Novi Zeland je nakon što je počeo da kombinuje "čovjeka" i "zonu" uspio da poremeti ritam "crvenih", a serijom 9:0 na startu druge četvrtine i da preokrene (21:16 - 13.minut). Međutim, brzo su se naše košarkašice "trgle" - nakon dva i po minuta bez koša, Kovačević je pogodila trojku, a onda je Dragana Živković imala svoju minijaturu, vezala četiri poena i donijela izjednačenje - 23:23. Bilo je jasno da slijedi dramatičan meč. Odigrala je Crna Gora ostatak poluvremena dobro, imala je čak i devet poena viška, ali se na odmor otišlo sa 37:32 u korist crvenih.

Izabranice Jelene Škerović su u trećoj četvrtini napravile ključan korak ka pobjedi. Dolazile su do lakih poena, imale dobre procente, a sa čak 29 poena u tom periodu uspjele su da naprave odlučujuću razliku. Naime, Crna Gora je drugo poluvrijeme otvorila serijom 9:0, pa je nakon poena Maje Bigović u 22. minutu bilo 44:32, a idealnih pet minuta (ukupna serija 16:4) zaključila je Leković za +17 (53:36). U 27. minutu Sofija Živaljević ubacila je dvije vezane trojke (61:40), a sjajnu četvrtinu zaključila je Kovačević sa pet vezanih poena - 66:45. Bilo je tada jasno da je napravljen veliki posao i da je Crna Gora pred pobjedom. Naše košarkašice držale su ritam i u poslednjoj dionici, igrale su sjajno, držale veliku razliku, pa je u 35. minutu bilo 75:51. Uspjele su u poslednjih pet minuta da zadrže tih +24 i na kraju ostvare veliku i ubjedljivu pobjedu.

Bojana Kovačević je sa 18 poena bila najefikasnija (četiri trojke), Maja Bigović je ubacila 16, Dragana Živković 11, Milica Jovanović 10, Anastasija Drobnjak i Sofija Živaljević po 9, Jovana Pašić 7, Marija Leković 6, a Ksenija Šćepanović 2 poena.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 02:52