/ - FOTO: WORLD CUP
18/12/2022 u 18:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Finale za istoriju - Argentina nakon penala i neviđene drame treći put u istoriji na krovu svijeta!

Fudbaleri Argentine treći put u istoiriji postali su šampioni svijeta

Argentina je večeras u finalu u Dohi savladala Francusku sa ukupnih 7:5 nakon penala i ogromne drame. Rezultat u regularnom toku bio je 2:2, a nakon produžetaka 3:3.

Malo je reći da smo gledali istorijsko finale. Dosta golova, preokreta, drame i suza na obje strane.

Argentinci su tako postali treći put šampioni nakon što su to bili i 1978. i 1986. godine.

Sjajno je Aregentina odigrala prvo poluvrijeme, pritiskala konstantno, a dovođstva je došla u 23. minutu kada je Lionel mesi pogodio sa bijele tačke. Prije toga je Di Marija srušen u šesnaestercu.

"Gaučosi" su duplirani prednost u 36. minutu kada je nakon sjajne akcije pogodio Anhel di Marija na dodavanje Mekalistera.

Nastavila je Argentina sjajno i u drugom poluvremena, držala prednost, a Francuska nije imala šut u okvir gola sve do tog 80. minuta. Tada je Kilijan Mbape pogodio sa bijele tačke i smanjio na 2:1. Prije toga Otamendi je skrivio penal nad Kolom Muanijem.

Samo dva minuta kasnije "Trikolori" stižu do fanstatičnog poravnanja. Tiram je uposlio Mbapea, a brzonogi napadač zakucao je u mrežu za 2:2.

Imala je Francuske dobru priliku u nadoknadi vremena preko Rabioa, ali je odbranio Martinez. U 97. minutu Mesi je sjajno šutnuo, ali je intervenisao Ljoris.

U prvom produžetku dvije velike prilike za Argentinu propustio je Lautaro Martinez i to u 105. i u 106. minutu.

Igrao se drugi produžetak, tačnioje 109. minut, kada je Lionel Mesi uspoio da donese novo vođstvo "Gaućosima" i neopisivo slavlje među hiljadama njihovih navijača.

Nova drama višena je u 118. minutu kada je sudija svirao penal za Francusku nakon što je Montijel igrao rukom. Mbape je izveop najstrožu kaznu i pogodio za 3:3.

Ogromnu priliku za Francusku u 123. minutu propustio je Kolo Muani kada mu je sjajno odbranio Martinez, a nakon toga sudija je svirao kraj, pa se ušlo u penale.

Tu je Argentina uspjela da realizuje četiri penala, a Francuska dva, pa su Gaučosi došli do velikog trijumfa.

Najava

Spektakl na stadionu Lusail ostaće upamćen i vječito zapisan u istoriji fudbala.

Obje selekcije boriće se za treću titulu prvaka svijeta, a Francuska će pokušati da ponovi rezultat iz 2018. godine i odbrani trofej.

- Ovo je prevažan događaj, a da bismo se fokusirali na samo jednog igrača. Ovo je finale između dvije velike nacije. Kada s druge strane imate igrača poput Mesija naravno da morate obratiti pažnju na njega, ali ne smije se sve vrtjeti samo oko njega. Moramo biti spremni i na patnju u nekim situacijama, ali i isoristiti svoje dobre situacije. Imaćemo plan igre koji ćemo morati da poštujemo iako će se uvijek pojaviti neke stvari na koje nećemo biti pripremljeni - rekao je golman Francuske Ugo Ljoris.

Sve oči uprte su u uzdanicu Argentine Lionela Mesija i najveću zvijedzu Francuske Kilijana Mbapea.

- Entuzijastičan sam, ovo su prekrasni trenuci koje moramo iskoristiti. Važan je put koji smo prešli do finala, zadovoljstvo koje smo imali s ovim igračima. Uvjeren sam da kada se zabavljamo stvari imaju potpuno drugačiji okus i drugačije ih doživljavamo. Bliži nam se velika utakmica, ali sve trenutke do njenog početka moramo pohraniti u svojim glavama - kazao je selektor Argentine Lionel Skaloni.

Na današnjem meču Lionel Mesi bi mogao da obori brojne rekorde.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 21:54