20/12/2022 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Олимпијски градови привлаче терористе осим новца

Питање тероризма и значајних катастрофа у спортским објектима протеже се изван домена „спорта“.

Политика и спорт су историјски имали компликовану везу.

Треба их динамично и свеобухватно истраживати имајући на уму одређену историјску епоху.

Избор олимпијских места и олимпијско образовање постали су веома јавна тема средином 1990-их.

Растућа профитабилност организационих комитета који су домаћини Олимпијских игара и значајан раст броја градова кандидата који се такмиче за прилику да организују Олимпијске игре два су једноставна објашњења за потешкоће у процесу селекције градова домаћина. С друге стране, ово је довело до значајног повећања трошкова градова кандидата за оглашавање и маркетинг предстојећих Игара, као и за испитивање потенцијалних олимпијских локација од стране чланова МОК-а и ИУФ-а. Будући да процес предселекције за бројне градове кандидате још увек није зацртан у Олимпијској повељи, проналажење решења за ово питање је отежано.

Питање тероризма и значајних катастрофа у спортским објектима протеже се изван домена „спорта“. Олимпијске игре, глобална и континентална првенства и други велики међународни атлетски догађаји пружају „савршене околности“ да се међународни терористи „покажу“.

Тријумф националног тима на међународном такмичењу може се представити као значајно достигнуће од националног значаја тако што ће се после тога створити сензационализам.

Фудбалске утакмице су најчешће време за велике катастрофе на стадионима. Примарни узроци овога су неадекватна припрема великих атлетских догађаја, појава навијачких нереда, технички проблеми са одржавањем спортских објеката, итд. Више од десет значајних катастрофа догодило се у протеклих педесет година. Ово питање ће бити актуелно још дуго јер позива организационе комитете који се припремају и организују велика међународна такмичења да предузму конкретне, добро осмишљене кораке, који нису увек изводљиви.

Питања расне дискриминације, дебата о политичким и идеолошким мотивацијама, комерцијализација, граница између аматерског и професионалног спорта, међународни тероризам и велике трагедије у спортским аренама, избор градова за Олимпијске игре и олимпијско образовање посебно су релевантни у том контексту. међународног спортског покрета. Ова питања су се временом развила; неки су поправљени, док други још увек притискају.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:32