COK najnoviji potpisnik Deklaracije / -FOTO: COK
10/10/2023 u 11:18 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

COK potpisnik IWG Brighton plus Helsinki Deklaracije

Crnogorski olimpijski komitet potpisom Deklaracije potvrđio svoju posvećenost stvaranju više prilika za žene i djevojke da se bave sportom na svim nivoim

Crnogorski olimpijski komitet postao je najnoviji potpisnik IWG Brighton plus Helsinki Deklaracije, potvrđujući svoju posvećenost stvaranju više prilika za žene i djevojke da se bave sportom na svim nivoima. Brighton Plus Helsinki Deklaracija je kreirana 1994. godine i sastoji se od 10 principa koji čine međunarodni sporazum u cilju podrške organizacijama u razvijanju kulture koja omogućava i cijeni žene u sportu.

Deklaracija je potpisana od strane predsjednika COK-a Dušana Simonovića, tokom Generalne skupštine Evropskih olimpijskih komiteta u Istanbulu i dopunjava kontinuirani rad COK-a na promociji rodne ravnopravnosti unutar zemlje.

-Ponosan sam na značajno učešće, a posebno uspjehe crnogorskih žena na međunarodnim sportskim takmičenjima, ali priznajem da ima još mnogo toga da se uradi u smislu zaštite žena od diskriminacije i uspostavljanja rodne ravnopravnosti. Ovo je, svakako, jedan od prioriteta Crnogorskog olimpijskog komiteta, i potpisivanje Deklaracije ističe rad koji smo već obavili, uz našu posvećenost nastavku borbe za rodnu ravnopravnost u sportu, rekao je Dušan Simonović govoreći o potpisivanju Brighton plus Helsinki Deklaracije.

Anamari Felps, CBE OLY, predsjednica Komisije za rodnu ravnopravnost EOK-a i potpredsjednica IWG-a bila je oduševljena potpisivanjem deklaracije sa COK-om.

-Oduševljena sam što se Crnogorski olimpijski komitet pridružio listi potpisnika IWG Brighton & Helsinki Deklaracije. Iskreno zahvaljujem predsjedniku Simonoviću na javnom izražavanju posvećenosti da nastavi rad organizacije na adresiranju rodne neravnopravnosti u sportu. To je ključni prioritet za Evropsku olimpijsku porodicu i korak prema tome da Evropa postane najpravičniji, najinkluzivniji i najodrživiji kontinent za sport, rekla je Anamari Felps.

Projekti koji se bave borbom za rodnu ravnopravnost u sportu za cilj imaju promociju strukturalnih promjena u zemlji razumijevanjem postojećih kulturnih barijera i poticanjem sporta na stvaranje održive promjene kako bi se povećala zastupljenost žena u upravljačkim tijelima sportskih organizacija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:26