Prijem rukometašica / - FOTO: MINA
24/11/2022 u 13:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović odlikovao "Lavice" Ordenom Crnogorske zastave I stepena

Predsjednik Milo Đukanović odlikovao je žensku rukometnu reprezentaciju Crne Gore Ordenom Crnogorske zastave I stepena

Crnogorske rukometašice na nedavno održanom Evropskom prvenstvu osvojile su bronzanu medalju.

Đukanović je, na svečanom prijemu povodom tog uspjeha, kazao da je, poštujući rezultat koji su postigle, kao i rezultate generacija rukometašica koje su prije njih isto tako sa ponosom nosile dres sa državnim grbom, uvjeren da će i nove generacije nastaviti kao i do sada da reprezentujete na najdostojanstveniji način crnogorski sport i Crnu Goru.

- Smatram privilegijom priliku da vas lično pozdravim i da vam u ime ukupne crnogorske javnosti i u svoje ime zahvalim na još jednom velikom sportskom podvigu kojim ste kao mnogo puta do sada obradovali naciju i slavili ime Crne Gore - rekao je Đukanović.

On se zahvalio rukometašicama što su, kako je kazao, opet visoko uzdigli crnogorsku državnu zastavu na jednom od najprestižnijih sportskih takmičenja u svijetu, u konkurenciji sa najvećim evropskim sportskim nacijama.

- Fanatičnom odanošću i reprezentativnom dresu, vrhunskim sportskim umijećem, nepokolebljivom voljom i upornošću i jedinstvenim pobjedničkim duhom ostavili ste sve manje upućenu inostranu javnost u nedoumici: od čega su, zapravo sazdane ove djevojke. Ne i nas u Crnoj Gori koji smo već decenijama navikli na kontinuitet najviših sportskih rezultata našeg reprezentativnog i klubskog ženskog rukometa i besprekornu posvećenost poštovanju i afirmaciji svoje države - rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, u savremenom sportu vrhunski rezultati najčešće su utemeljeni u razuđenoj klubskoj i mnogobrojnoj igračkoj bazi, moćnoj finansijskoj podršci države i sponzora i veoma razvijenoj sportskoj infrastrukturi.

- Nažalost, u Crnoj Gori, kao i sličnim, manjim i manje razvijenim zemljama to nijesu, niti realno mogu biti uporišta konkurentnosti na prestižnoj sportskoj sceni kakva je evropska. Zato se na reprezentativna i klubska dostignuća crnogorskog rukometa, posebno ženskog, a na našu radost sve više i muškog gleda kao na fenomen koji izaziva sportsko i svako drugo poštovanje vjerne publike, kao i svih konkurenata - rekao je crnogorski predsjednik.

On je naglasio da kodeks sportske časti i viteške borbenosti koje rukometašice zajedno sa tradicionalnim crnogorskim vrlinama afirmišu na najdostojanstveniji način širom Evrope i svijeta daje dodatni sjaj medaljama koje osvajate.

- Takvim karakteristikama vi se predstavljate i kao dostojne sledbenice duge i slavne tradicije crnogorskih sportista koji su decenijama unatrag davali nemjerljiv doprinos ostvarivanju vrhunskih rezultata u gotovo svim sportskim disciplinama dok je Crna Gora bila sastavni dio složenih državnih zajednica - rekao je Đukanović.

On je istakao da je izbor Jovanke Radičević u idealni tim Evropskog prvenstva najveći domet za svaku sportiskinju.

- Jovanka nas je na takva, najbolja izdanja odavno navikla. Danas, na kraju njene briljantne karijere u nacionalnom dresu tokom koje nas je uvijek činila ponosnim, uzdižući ugled i slavu Crne Gore, prilika je da joj još jednom zahvalimo za sve što je učinila za crnogorski rukomet, i za rukomet uopšte, kao i za odanost reprezentativnom dresu i svojoj državi - rekao je Đukanović.

On je čestitao i Bojani Popović prvi veliki uspjeh na poziciji selektorke.

- Vjerujemo da će i u tom odgovornom poslu dostići visine koje je ostvarila kao jedna od najboljih igračica svijeta i dugo vremena glavni akter svih naših olimpijskih i evropskih rukometnih uspjeha - rekao je Đukanović.

On je odao priznanje i Rukometnom savezu, na čelu sa Petrom Kapisodom, na uspješnoj realizaciji aktivnosti na pripremi i organizaciji dijela Evropskog prvenstva u Podgorici.

- Njihovom posvećenošću i odgovornim pristupom, uz izdašnu pomoć sponzora iz reda privatnog biznisa sačuvan je ugled Crne Gore u Svjetskoj rukometnoj federaciji i nadomješten neobjašnjivo nemaran odnos nadležnih državnih organa i kompanija u vlasništvu države - rekao je Đukanović.

On je naglasio da uspjesi rukometašica inspiracija desetinama hiljada vjernih navijača koji su ih pratili sa istim žarom i u sportskim dvoranama, i kraj malih ekrana, svim časnim građanima Crne Gore, ljudima širom svijeta.

- Primjer kako treba poštovati i voljeti svoju zemlju i ponositi se njenim simbolima. Primjer kako se zajedništvom i međusobnim uvažavanjem, uz punu posvećenost i nesebičnost mogu ostvarivati veliki uspjesi i na ličnom i na državnom planu. Zato želim da izrazim zahvalnost i poštovanje moćnoj armiji vaših fanatičnih navijača, koji su i ovog puta, ne samo u Podgorici nego i u Skoplju i Ljubljani pokazali kako se poštuje sportsko umijeće, ali, ne manje od toga kako se cijeni vjernost svojoj državi - rekao je Đukanović.

On je naglasio da prestižni rezultati ostaju trajna baština kojom se Crna Gora s razlogom ponosi.

- Bronza iz Ljubljane ima zlatni sjaj i zbog toga što je podigla moral i učinila ponosnim naše građane u jednom po mnogo čemu delikatnom trenutku za našu zemlju - zaključio je crnogorski predsjednik.

Kapitenka Jovanka Radičević zahvalila se Đukanoviću na prijemu i dodijeljenom ordenu, navodeći da su rukometašice svojim djelima pokazale još jednom na koji način treba voljeti svoju državu i kako treba pjevati himnu.

- Meni je bila izuzetna čast i privilegija biti dio ovog tima. Za nas je crnogorski dres sve na svijetu. Hvala na ordenu koji ste nam dodijelili, ovo je velika čast. Sigurna sam da će mlade lavice i u budućnosti dostojanstveno braniti boje svoje države. Da je vječna Crna Gora - rekla je Radičević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. decembar 2023 13:14