Prof. dr Duško Bjelica / -FOTO: CSA
09/12/2023 u 10:58 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Još jedan partner Crnogorske sportske akademije

Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru sedmi partner u organizaciji tradicionalne 21. međunarodne naučne konferencije u Cavtatu

Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru će biti sedmi partner u organizaciji predstojeće tradicionalne 21. međunarodne naučne konferencije Crnogorske sportske akademije iz Podgorice, koja se održava u Cavtatu od 18. do 21. aprila 2024. godine, saopštio je prof dr Duško Bjelica, predsjedavaći ovog naučnog skupa koji je potpisao takav sporazum s prof. dr Zoranom Tomićem, rektorom SUM.

Na FMOZ-u SUM izučava se između ostalog i kinezioligija i strukovne studije iz oblasti sporta, kao i niz drugih područja koji sport čine multidisciplinarnim.

-Prethodno je Crnogorska sportska akademija potpisala sporazume o partnerstvu s pet referentnih visokoškolskih ustanova iz države Evropske unije. To su: Fakultet sporta Univerziteta u Prešovu (Slovačka), Fakultet sporta Univerziteta u Ljubljani (Republika Slovenija), Kineziološki fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Splitu i Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, koji će doprinijeti još većem kvalitetu ovog naučnog skupa, koji se održava u Cavtatu, saopštio je prof dr Duško Bjelica.

Ovo je najprestižniji naučni skup iz sportskih nauka u Jugoistočnoj Evropi koji se održava pod slogonom: ‘‘Sport, fizička aktivnost i zdravlje - savremene perspektive‘‘, tradicionalno već 21. put. Prethodne Konferencije su se održavale u Crnoj Gori - u nekim gradovima i više puta, u Baru, Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Podgorici, Budvi i u Hrvatskoj u Cavtatu pored istorijskog Dubrovnika počev od 2019. godine u hotelu Croatia u partnerstvu sa reprezentativnim naučnim i sportskim institucijama.

- Zahvaljujemo se uglednim naučnim i obrazovnim institucijama na podršci koju nam pružaju u pripremi ovog međunarodnog skupa što za nas predstavlja nemjerljiv doprinos u daljem razvoju ove sve prestižnije naučne konferencije, rekao je prof. dr Duško Bjelica, predsjednik Crnogorske sportske akademije i jedan od urednika priznatih naučnih časopisa ‘‘Sport Mont‘‘, koji se nalazi u naučnoj citatnoj bazi Scopus i ‘‘Montenegrin Jurnal of Sports Science and Medicine‘‘, koji se nalazi naučnoj citatnoj bazi WOS i kojem je nedavno dodijeljen IF (impakt faktor) 1,3 što ga čini regionalno najbolje pozicioniranim naučnim časopisom iz oblasti sportskih nauka.

Profesor Bjelica ističe da je tradicionalni partner i Crnogorski olimpijski komitet, napominjući da nauka sport čini prestižnim.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 17:57