Emanuel Makron / EPA-EFE-YOAN VALAT/POOL
15/04/2024 u 12:07 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Makron: Nacionalni stadion bi mogao biti domaćin otvaranja Olimpijskih igara

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je danas da bi otvaranje Olimpijskih igara u Parizu moglo biti premješteno sa Sene na nacionalni stadion u slučaju prijetnje po bezbjednost

U intervjuu predsjednik je rekao da umjesto što će ekipe ploviti niz Senu na baržama, otvaranje ceremonije bi moglo biti ograničeno na Trokadero ispred Ajfelovog tornja ili čak premješteno na Stad de Frans.

Francuski predsjednik simbolično je počeo odbrojavanje do Olimpijskih igara u Parizu ovog ponedjeljka, prvo sa intervjuom na BFMTV i RMC u 8:20, a zatim obilaskom Velike palate u Parizu, koji će biti domaćin nekoliko događaja.

Makrona je intervjuisala novinarka Apolin de Malherbe, a predsjednik je bio okružen savjetnicima za Igre, bivšim sportistima Davidom Dužom, Marion Bartoli i Remijem Buom.

Tri mjeseca prije otvaranja ceremonije i sa međunarodnim problemima na horizontu, dva dana posle napada Irana na Izrael. Makron je rekao da želi da učini sve što je moguće kako bi imao olimpijski prekid vatre za Igre u Parizu, uprkos ratu koji bijesni u Ukrajini i na drugim lokacijama.

- Želimo da radimo na olimpijskom prekidu vatre i mislim da je ovo prilika da se angažujem sa mnogim našim partnerima. Prekid vatre je istorijska tradicija mira tokom Igara.

Najiščekivaniji događaj na svijetu odvija se u složenom globalnom kontekstu. Rat Rusije u Ukrajini i sukob između Izraela i Hamasa u Gazi komplikuju napore da se sigurnosno obezbijede Olimpijske igre, koje će se održati u Francuskoj od 26. jula do 8. septembra i očekuje se da će privući barem 10 miliona gledalaca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 21:54