Dušan Simonović / -FOTO: COK
15/10/2023 u 10:41 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Održan sastanak predsjednika NOK-ova Zapadnog Balkana

Na sastanku, koji je održan u Lisabonu od 13. do 15. oktobra, prisustvovao i Dušan Simonović, prvi čovjek COK-a

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK), Dušan Simonović, prisustvovao je sastanku predsjednika Nacionalnih olimpijskih komiteta Zapadnog Balkana, koji je održan u Lisabonu, od 13. do 15. oktobra.

Sastanak, čiji je cilj bio razvoj sportske saradnje u Evropi, okupio je ugledne učesnike, uključujući predsjednika ENGSO-a Stefana Berga, predsjednika Portugalskog sportskog saveza Karlosa Kardosa, generalnog sekretara ENGSO-a Saru Masini, i predsjednike i predstavnike nacionalnih olimpijskih komiteta (NOK) iz regiona.

Tokom sastanka, predsjednik Dušan Simonović je podijelio svoje uvide u rad i iskustvo Crnogorskog olimpijskog komiteta u međunarodnim i evropskim projektima.

Posebno je istakao učešće COK-a u četiri projekta za izgradnju kapaciteta u oblasti sporta, finansirana kroz Erasmus+ program, koji se bave različitim temama, uključujući promociju sportskih vrijednosti, rodnu ravnopravnost i izgradnju kapaciteta za sportske administratore i trenere.

Simonović je takođe istakao nekoliko drugih inicijativa i projekata koje je sproveo COK, uključujući promociju fizičke aktivnosti i zdravih stilova života, napore za postizanje rodne ravnopravnosti, stvaranje sigurnog sportskog okruženja i uvođenje programa obrazovanja o olimpijskim vrijednostima u osnovne škole Crne Gore, kao i projekat izgradnje Olimpijske kuće i Olimpijskog muzeja u Podgorici.

Pored toga, predsjednik Simonović naglasio je važnost zalaganja i angažmana kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Istakao je da COK aktivno sarađuje sa vladinim institucijama i međunarodnim sportskim organizacijama kako bi zagovarao politike i inicijative koje podržavaju osnovne ciljeve, uključujući dobrobit sportista, rodnu ravnopravnost, pripreme za Olimpijske igre i promociju zdravih stilova života.

Uprkos značajnim postignućima, predsjednik Simonović je istakao i izazove s kojima se suočavamo u Crnoj Gori, posebno u pogledu finansiranja i izgradnje kapaciteta. Adekvatna sredstva i resursi su od suštinskog značaja za efikasnu implementaciju programa, posebno onih koji se odnose na podršku i razvoj sportista.

Ovaj sastanak bio je dio EU projekta "Sport kao vrijednost" i održan je tokom „Evropske sportske platforme“, u organizaciji ENGSO-a, koja ima za cilj da liderima u sportu iz cijele Evrope da priliku da razmijene ideje i istraže mogućnosti za saradnju na EU-međunarodnom nivou.

Učešće predsjednika Dušana Simonovića na ovom sastanku potvrđuje opredjeljenje COK-a za unaprjeđenje sportskog pejzaža u Crnoj Gori i veći doprinos evropskoj sportskoj zajednici.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:11