Luis Hamilton / Foto: Twitter
25/03/2023 u 15:43 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pike mora da plati skoro milion dolara za rasističke komentare o Hamiltonu

Slučaj se „vuče“ još iz 2021. godine

Trostruki svetski šampion Formule 1, legendarni Nelson Pike moraće da plati peti miliona brazilskig rila (780.000 funti ili 935.000 dolara) nakon što je izrekao homofobične i rasističke komentare na račun vozača Mercedesa Luisa Hamiltona.

Slučaj se „vuče“ još iz 2021. godine kada je sedamdesetogodišnji Brazilac „upotrebio rasno uvredljiv jezik“ komentarišući Hamiltona u jednom intervjuu.

Nakon što se snimak pojavio, Hamilton je ocijenio da je vrijeme da se „arhaična shvatanja jednom promjene“, a Pike je Britancu uputio i izvinjenje.

Naravno, Pikeov komentar tada su osudili i Mercedes i Formula 1 i FIA, a on je pokušao da objasni da ne želi da se brani, ali da je zapravo sve stvar nesporazuma.

Pike je komentarisao situaciju u kojoj se Hamilton sudario sa Maksom Ferstapenom, koji je u vezi sa Pikeovom kćerkom, na Velikoj nagradi Velike Britanije 2021. godine.

On i idalje tvrdi da je riječ koju je upotrijebio zapravo riječ koja se u portugalskom jeziku svakodnevno koristi kao sinonim za riječ „momak“ ili „osoba“ te da nije imao namjeru da ikoga uvrijedi.

Bilo kako bilo, u jednom od narednih intervjua Pike je opisujući Hamiltonove borbe sa Nikom Rozbergom u sezoni 2016. koristio neprihvatljive izraze, ocijenjene kao rasističke i homofobične uvrede.

Četiri nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava podnijele su tužbu protiv Pikea i tražili su da plati dvostruko više nego što je na kraju sud odlučio da ga kazni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:51