Pečurica / -FOTO: FEJSBUK
16/02/2023 u 08:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šahisti iz Bara fali još 50 rejting-poena do titule intermajstora

Miloš je dijete Šahovskog kluba “Rumija”, a sada nastupa za “Crnogorac” sa Cetinja

Najbolji barski šahisti, velemajstor Luka Drašković i FIDE majstor Miloš Pečurica, na 75. pojedinačnom prvenstvu Crne Gore u šahu, u Podgorici, podijelili su prvo do sedmo mjesto, sa 6,5 poena iz devet partija.

Po dodatnim kriterijumima, titulom se okitio velemajstor Dragiša Blagojević, Luka je četvrti, a Miloš sedmi.

Pečurica je u posljednjem kolu imao veliku šansu da bude prvak države. To je prošle godine uspjelo Luki Draškoviću, kao jedinom rođenom Baraninu u istoriji drevne igre u Crnoj Gori.

Istaknuti Barani, profesori Momčilo Vuković i Maksim Lutovac, kad su postali najbolji u zemlji, 1959, odnosno 1963. godine, živjeli su u Pljevljima, odnosno Beranama.

-Bila je velika čast i zadovoljstvo učestvovati na ovom jakom turniru, na kome je nastupio i veliki broj Barana. Šah je sam po sebi doživio veliku ekspanziju u prethodne tri godine, što zbog korone što zbog izvanredne serije koja je emitovana prošle godine. Dobili smo na ovom prvenstvu i dva jaka pojačanja Pavela Anisimova i Denisa Kadrića koji nisu porijeklom iz Crne Gore - kaže Pečurica za Radio Bar. 

Ovaj skromni mladić ističe da mu nedostaju mu još 50 rejting-poena do titule internacionalnog majstora, jer je tri bala za tu međunarodnu titulu već osvojio.

- Nije lako biti intermajstor ili velemajstor. Ja sam trenutno na 2.350 rejting-poena nakon ovog turnira. Nedostaje mi još 50 poena, a imam osvojene sve norme, što je teži dio posla. Bio sam i prošle godine blizu kada sam imao 2.380 poena, ali me je pad u formi skupo koštao. Ipak, odigrao sam tri dobra turnira i stigao nadomak rezultata koji me vodi ka tituli- ističe Pečurica.

O organizaciji ovog šampionata ima samo pohvale.

- Turnir je bio veoma dobro organizovan, sa specifičnim načinom takmičenja. Nažalost, najbolji igrač Nikola Đukić nije učestvovao, što je malo uticalo na sam kvalitet, ali i na draž turnira. Međutim, Kadrić i Anisimov su pojačali konkurenciju što je odmah bilo vidljivo. Stvorila se gužva na vrhu, kasnije su odlučivale nijanse pa je i mene i mog kolegu I sugrađanina Luku Draškovića skupo koštala po jedna nešto lošija partija. Ja sam remizirao sa Šukovićem i to me koštalo da ne budem prvak. I Luka je imao jednu lošiju partiju kada je izgubio od Kadrića. Ipak, nas sedmorica smo došli do kraja sa istim brojem bodova i onda je odlučivao dodatni kriterijum, takozvani Buholc. Tako se odredio i moj plasman- pojašnjava Pečurica. 

image

Foto: fejsbuk

-FOTO: FEJSBUK

Miloš je dijete ŠK “Rumija”, a sada nastupa za “Crnogorac” sa Cetinja.

- Sticajem okolnosti kada je ‘Rumija’ ispala iz Prve lige završio sam u klubu sa Cetinja. Ove godine biće deset timova u Premijer ligi. Mislim da smo među favoritima iako ‘Elektroprivreda’ brani titulu sa našim Lukom Draškovićem u ekipi. Imam odlične uslove u klubu, a popravila se i sama situacija u Crnoj Gori, jer imamo nekoliko turnira godišnje, a činjenica da smo dobili i prvog velemajstora Luku Draškovića od sticanja nezavisnosti mislim da puno govori - zaključio je on. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 15:43