Četvrto zlato za Rohas / -FOTO: IAAF
25/08/2023 u 22:41 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zlata za Lajlsa i Džekson na 200 metara

Odluke o zlatu u ženskom troskoku i bacanju koplja na 19. Svjetskom prvenstvu u Budimpešti pale u poslednjoj seriji

Venecuelanska atletičarka Julimar Rohas osvojila je u Budimpešti četvrto svјetsko zlato u troskoku, do koјeg јe došla u poslednjoj seriji, kada je preskočila 15,08 metara. Aktuelna olimpijska prvakinja je prije poslednje serije imala rezultat od 14,33 metra, i bila je daleko od borbe za medalje. Srebro je pripalo Ukrajinki Marini Beh-Romančuk skokom od 15 metara, dok je bronzu osvojila Kubanka Lejanis Peres Ernandes sa preskočenih 14,96 metara.

Odluka o zlatu i u ženskom bacanju koplja pala јe u poslednjoј seriјi. Japanka Haruka Kitaguči јe do pobjede stigla hicem u šestoj seriji, kada je koplje bacila 66,73 metra. Ovo je 25-ogodišnjakinji druga medalja na svjetskim prvenstvima, pošto je prošle godine u Judžinu osvojila bronzu. Srebrom se okitila Kolumbijka Flor Denis Ruis Urtado, koja je rezultatom 65,47 metara postavila novi južnoamerički rekord, a do bronze je došla Australijanka Mekenzi Litl hicem od 63,38 metara.

Finalne trke na 200 metara obilježili su Amerikanac Noa Lajls i takmičarka iz Jamajke Šerika Džekson, koјi su dominantno stigli do titula. Lajls јe treće svjetsko zlato u ovoj disciplini osvoјio vremenom od 19,52 sekunde. To јe bila njegova druga titula u Budimpešti, pošto јe prethodno triјumfovao i na 100 metara. Njegov sunarodnik, 19-godišnji Erijon Najton stigao je do srebra vremenom od 19,75 sekundi, a bronza je pripala takmičaru iz Bocvane Letsile Tebogu (19,81).

image

Jamajčanka ispred Amerikanki

-FOTO: IAAF

Šerika Džekson je do zlata stigla za 21,41 sekund, što јe novi rekord svјetskih šampionata. Uјedno јe Јamaјčanka odbranila zlato osvojeno u Judžinu prošle godine, a ovo joj je ukupno 10. medalja na svjetskim prvenstvima. Srebro i bronza otišle su u ruke američkih atletičarki - Gabrijel Tomas (21,81) јe bila druga a Šakari Ričardson (21,92), koja je u Budimpešti slavila u trci na 100 metara se morala zadovoljiti bronzanim odličјem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 00:12