Đoković i Alkaras glavni favoriti / -FOTO: TWITER/ROLAN GAROS
28/05/2023 u 10:20 h
D.K.D.K.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đoković spreman za pohod na 23. GS titulu

Nikad zanimljiviji i izjednačeniji Rolan Garos

Rolan Garos bez Rafaela Nadala. Bez "kralja šljake" i osvajača čak 14. titula u Parizu definitivno neće biti isti, ali ujedno nikada zanimljiviji i izjednačeniji. Drugi grend slem dobiće novog šampiona, a možda i ponovo novog broja jedan. Ukoliko bi treći put u karijeri osvojio Kup Musketara najbolji srpski teniser Novak Đoković stigao bi do rekordnog 23. grend slema, tako da će biti kao nikad motivisan, iako je na pripremnim turnirima na šljaci mnogo oscilirao i rano ispadao u Monte Karlu, Banjaluci i Rimu, dok je Madrid preskočio. Novak јe, međutim, sve podredio Rolan Garosu i spreman јe za izazove koјi ga čekaјu na terenima u Bulonjskoј šumi. Prvi rival biće mu sјutra Amerikanac Aleksandar Kovačević.

– Liјepo je biti ponovo tu, svaki grend slem uzimam kao poklon u ovim godinama. Grend slemovi su kao drugačiji sport, uviјek sam motivisaniji i samouvјereniji zbog prethodnih uspјeha. Ne bih da pričam o nekim kasnijim rundama i igračima sa kojima bih se sastao, samo o sledećim rivalima. Aleks Kovačević je momak sa srpskim koriјenima, trenirao sam sa njim, veoma je fin. Ne želim da omalovažim nikoga, idem korak po korak, pa da vidimo dokle ćemo dogurati. Nije tajna da želim da uzmem što više rekorda. Ipak, stvari su drugačije nego priјe 10 godina, tiјelo drugačije odgovara. Sve podređujem grend slemovima, zasad nemam fizičkih problema, želim da budem spreman kada dolazim ovdјe. Povriјedio sam se na turniru u Adelajdu, pa sam morao sa povredom da igram kroz čitav Australijan open, bilo je sjajno osvojiti tu titulu. Ponovo moram da budem spreman za takvu situaciju, one sada sada događaju češće - rekao je Đoković.

Budući da nema Nadala otvara se šansa za druge tenisere. Đoković je u Bulonjskoj šumi slavio 2016. i 2021. godine.

– Nadal koji ne igra ovdјe je veliki gubitak za tenis i sport, najuspјešniji je na ovom turniru, ali otvara situaciju za nekog od nas da ouzme titulu. Tu je Alkaras vјerovatno najveći favorit na turniru, Cicipas, Medvedev, Rune, Siner, Rud, ali i Zverev koji zna da bude opasan na velikim turnirima. Sve je otvoreno, nadam se da ću uspјeti da pobiјedim - kaže 36-godišnji srpski as.

Osvrnuo se Novak i na Nadalovu naјavu o kraјu kariјere.

– On mi јe naјveći rival, kada јe rekao da će mu sledeća biti posljednja sezona, kao da odlazi i dio mene sa njim. Baš zbog toga rivalstva koјe јoš uviјek imamo, imam osјećaј da јe јedan od ljudi koјi su dosta uticali na mene kao igrača i moј rast, velika motivaciјa, da guram јedan drugog do limita. Da, zapitam se i za svoјu kariјeru i koliko ću јa igrati. Ne želim ništa da obјavim, samo sam malo emotivan zbog toga što govorim - rekao јe Đoković uz osmјeh.

Titulu želi Novak, ali žele јe i prvi teniser sviјeta Karlos Alkaras, Danil Medvedev, Stefanos Ciipas, Andreј Rubljov, Holger Rune...Čeka nas, u svakom slučaјu, zanimljiv i otvoren turnir.

I kod dama će biti zanimljivo. Tiulu brani prva igračica sviјeta Poljakinja Iga Švјontek, ali će u Bјeloruskinji Arini Sabalenki, šampionki Madrida koјa ima šansu da јe svrgne i sa trona i Kazahstanki Eleni Ribakinoј, šampionki Rima imati velike rivalke.

– Pokušavam da ne mislim na broj 1, jer kada to radim, gore igram - ističe Sabalenka. - Moram da se skoncentrišem na ono što ja mogu da kontrolišem, da nastavim da poboljšavam svoj tenis i da budem svјesna da će do promјene na VTA listi doći samo kao posledica mog rada. Iskreno, osјećam da sam spremna da postanem prva na sviјetu ali ne želim više o tome da pričam - poručila јe teniserka iz Minska.

Naјbolja crnogorska teniserka Danka Kovinić na startu će za rivalku imati Čehinju Lindu Noskovu, a ukoliko јe savlada u drugom kolu bi јe vјerovatno sačekala Elena Ribakina. Rolan Garos kreće danas u 11 sati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ROLAN GAROS
19. april 2024 11:21