Novi format od 2025. / -FOTO: DAVIS CUP
05/10/2024 u 12:12 h
D.K.D.K.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Promjene u Dejvis kupu i Bili Džin king kupu od 2025.

Sa svim tim promjenama koje će se dogoditi 2025. godine uvjereni smo da će navijači da budu uzbuđeni - rekao je Dejvid Hagerti, predsjednik Međunarodne teniske federacije

Teniseri se sve viže žale na prenatrpan raspored, pa je posle serije apela ITF načinio prvi korak i promijenio je format Dejvis kupa.

Već nekoliko godina Dejvis kup se igra po specifičnom sistemu, a mnogim igračima se ne dopada najprije zbog lošeg rasporeda, a potom i zbog toga što nemaju često prilike da igraju pred domaćim navijačima.

Kako su u prethodnom periodu teniseri "pustili glas", a Novak Đoković u organizaciji PTPA angažovao vrhunski pravni tim, ITF je odlučio da spriječi dalju raspravu.

- Napravili smo promjene i u Dejvis kupu i Bili Džin king kupu. Umjesto grupne faze u septembru koja traje šest dana, sada će sve to trajati dva dana i tako će se olakšati raspored za sve odmah posle Ju-Es Opena. Sa svim tim promjenama koje će se dogoditi 2025. godine uvjereni smo da će navijači da budu uzbuđeni - rekao je Dejvid Hagerti, predsjednik Međunarodne teniske federacije.

Tako će se od naredne sezone igrati dvije runde kvalifikacija što znači da se neće igrati druga grupna faza. Tokom te dvije runde mečevi se igraju baš kao nekada, kod kuće i u gostima. Jedna runda igraće se u februaru, a druga u septembru.

Format završnog turnira na kom učestvuje osam najboljih reprezentacija ostaje nepromijenjen i igraće se vjerovatno ponovo samo u Španiji.

Teniserke su već navikle da njihovo reprezentativno takmičenje periodično mijenja i imena i sastave takmičenja. Od sledeće sezone će 21 reprezentacija učestvovati u kvalifikacijama za završni turnir na kojem će zaigrati najboljih sedam i domaćin.

Sedam reprezentacija koje izbore plasman na završni turnir biće pobjednice sedam kvalifikacionih turnira sa po tri ekipe. No, to je samo prolazni format koji će biti primijenjen u aprilu 2025., kako bi bila napravljena tranzicija sa sadašnjeg sastava sa 12 reprezentacija na završnom turniru, na sastav sa osam ekipa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
DEJVIS KUPGRUPE DK
05. oktobar 2024 12:13