Вуковић / -Фото: Инстаграм
04/05/2022 u 13:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Беранац Драшко Вуковић не терети Шарића: Никад нисам комуницирао са њим

Вуковић на данашњем суђењу казао да је око пет година био у Аргентини и да је тамо био задужен за куповину дроге и организацију слања

Пред Апелационим судом у Београду, испитивањем свједока сарадника Драшка Вуковића из Берана, настављен је другостепени претрес у поступку против Дарка Шарића оптуженог за организовање криминалне групе за кријумчарење 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у Западну Европу, јавља РТС. 

Вуковић је на данашњем суђењу детаљно објаснио своју улогу у групи, наводећи да је он око пет година био у Аргентини и да је тамо био задужен за куповину дроге и организацију слања.

Навео је да никада није комуницирао са Шарићем, али да га је једном видио у кући Драгана Дудића, а после у једној дискотеци у Пљевљима.

Свједок сарадник је објаснио да су дрогу убацивали у гумене чамце, негдје између Уругваја и Аргентине и да су је након тога пребацивали у контејнере и на прекоокеанске бродове.

image
-(FOTO: MIODRAG ĆAKIć/ KRIK)

Такође, на питање тужилаштва ко је био главни у "фирми", рекао је да је он имао комуникацију само са Жељком Вујановићем и Дудићем, те да не зна ко је био главни.

Ко је све оптужен 

Горан Соковић, који је све вријеме у бјекству, осуђен је на 15 година затвора, такође као организатор групе, као и Жељко Вујановић, који је добио 14 година затвора, а зимус је одведен на издржавање казне.

Остали оптужени су осуђени на казне затвора од девет и по до 12 година затвора, док су тројица свједока сарадника добила симболичне казне од пет до 10 мјесеци затвора.

Осим у односу на Шарића, поново се разматрају жалбе Горана Соковића, Жељка Вујановића, Марка Пандрца, Николе Димитријевића, Ненада Новаковића, Бошка Недића, Петра Обрадовића, Небојше Сретеновића, Михајла Ђоковића, Родољуба Радуловића, Борислава Туњића, Милана Миловца, Живка Сибинског, Дарка Тошића, Милоша Цајића и сведока сарадника Радана Адамовић, Небојше Јоксовића и Драшка Вуковића.

Шарићу је укинутом правоснажном одлуком Апелационог суда у новембру 2020. године била потврђена казна од 15 година затвора, коју му је претходно у децембру 2018. године првостепеном пресудом изрекао Специјални суд.

Један дио оптужених је правоснажно ослобођен и њима се суђење не понавља.

Крајем јула 2020. године Шарић је првостепеном пресудом Специјалног суда осуђен на девет година.

На прошлом суђењу свједочио је свједок сарадник Небојша Јоксовић.

Јоксовић и Вуковић свједоче први пут јавно на претресу у овом другостепеном поступку пред Апелационим судом, пошто су до сада током два првостепена суђења пред Специјалним судом исказе давали иза затворених врата.

Шарић је у међувремену 14. априла ухапшен због сумње да је од почетка 2020. до 14. априла 2022. године направио организовану криминалну групу која је у међународним размјерама на територији Јужне Америке спроводила криминални план - договор о неовлашћеној куповини кокаина, његов транспорт до Европе ради даље продаје, а све у циљу стицања финансијске користи.

Наиме, с њим су ухапшени и његов адвокат Дејан Лазаревић, Урош Радовановић (који се раније презивао Мишић), Данило Одавић, Душко Мирковић и Данило Стојановић.

Претходно је Шарићу је 24. децембра Апелациони суд укинуо притвор и одредило кућни притвор уз електронски надзор.

Он је четири и по године био у бјекству, а предао се домаћим правосудним органима у марту 2014. године од када је до 24. децембра 2021. био у притвору. 

Претрес пред Апелационим судом се одржава пошто је овај суд након поновног разматрања жалби у новембру прошле године, одлучио да отвори претрес и сам изведе кључне доказе, након чега ће донијети нову правоснажну пресуду.

Прву правоснажну пресуду из октобра 2020. године је следећег маја Врховни касациони суд укинуо по ванредном правном лијеку и наложио да се поново разматрају жалбе на првостепену пресуду Специјалног суда из 2018. године којом је Шарић осуђен на 15 година затвора због шверца кокаина током 2008. и 2009. године.

Након овог јавног дијела претреса биће донијета нова другостепена пресуда која ће накнадно бити објављена писаним путем.

Апелациони суд сада може првостепену пресуду да потврди у цјелости, да је преиначи у цјелости или у неким дјеловима или у висини казни и да онда изрекне правоснажну пресуду.

Првостепеном пресудом на коју су изјављене жалбе Шарић је осуђен на 15 година затвора као један од три организатора групе која је кријумчарила укупно 5,7 тона кокаина из Јужне Америке у западну Европу током 2008. и 2009. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

25. april 2024 05:56