Entoni Blinken / - Kossev
01/06/2023 u 19:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Blinken poziva Prištinu i Beograd da preduzmu hitne korake ka deeskalaciji

Podržavamo proces evroatlantskih integracija Kosova i Srbije, ali trenutna eskalacija otežava, umjesto da pomaže, pokušajima da se ide u tom smjeru, saopštio Blinken u Oslu

Američki državni sekretar, Entoni Blinken, pozvao je Kosovo i Srbiju da preduzmu mere da bi se smanjile tenzije, upozoravajući da trenutna situacija ometa njihov proces evroatlantskih integracija.

– Pozivamo vlade Kosova i Srbije da preduzmu hitne korake ka deeskalaciji tenzija i da obnove napore da primjenjuju sporazume o normalizaciji postignute pod pokroviteljstvom Evropske unije. Podržavamo proces evroatlantskih integracija Kosova i Srbije, ali trenutna eskalacija otežava – umesto da pomaže – pokušajima da se ide u tom smjeru – izjavio je Blinken na konferenciji za novinare poslije sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a u Oslu, prenosi Kossev pisanje Glasa Amerike.

Šef diplomatije SAD takođe je izjavio da su mnogi saveznici izrazili zabrinutost zbog tenzija na Severu Kosova, i snažno osudili nedavne napade na pripadnike KFOR-a.

– Eskalacija i preduzete akcije pomjeraju i Kosovo i Srbiju u pogrešnom smeru, jer odgovor koji mi očekujemo je deeskalacija, izbjegavanje svih unilateralnih poteza i povratak procesu normalizacije koji predvodi EU – rekao je Blinken, dodajući da je obećanje evroatlantskih integracija – motivacija za građane.

– Jasno smo izrazili zabrinutost zbog nekih od nedavnih postupaka, to smo direktno rekli uključenim liderima, uključujući premijera Kurtija, i očekujemo od obojice lidera da se ponašaju odgovorno“ – poručio je on na konferenciji za novinare u Oslu.

Sjedinjene Države su u utorak osudile „neprihvatljivo“ nasilje protiv pripadnika KFOR-a, policije i novinara na Kosovu, a u svom saopštenju državni sekretar Blinken pozvao je obje strane da preduzmu hitne korake da smanje tenzije.

Blinken je, tada, ponovio da je „odluka Vlade Kosova da silom obezbijedi pristup opštinskim zgradama na Sjeveru Kosova dovela do snažne i nepotrebne eskalacije tenzija“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 23:45