Жозеп Борељ / - (Фото EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ)
26/06/2023 u 18:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borelj: EU uvode nove mjere ako ne bude rješenja na sjeveru Kosova

To se naročito odnosi na pitanje organizovanja vanrednih izbora za četiri opštine na sjeveru

Članice Evropske unije (EU) spremne su da preduzmu nove mjere, ukoliko ne bude napretka u pravcu deeskalacije na sjeveru Kosova, potvrdio je danas visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

– Nisam upotrijebio riječ sankcije. Jednostavno, trebalo je preduzeti mjere i moguće nove mjere će preduzeti države članice EU. Samo su one koje to mogu da urade. Mjere će pogoditi politički i ekonomski aspket naših odnosa -– istaknuo je.

Kako je kazao, radi se veoma strukturisano i počeće sagledavanje koje mjere bi se mogle preduzeti u slučaju da ne bude dogovora o raspisivanju izbora.

Borelj je nagovijestio da će ambasadori država članica EU već u narednim danima početi da raspravljaju o novim mjerama, u slučaju da se ne postigne dogovor o raspisivanju varednih izbora.

– I da sve bude u redu moramo da imamo izbore. Slažemo se da izbori moraju biti održani. Složili smo se da ne možemo zauvijek imati gradonačelnike u kancelarijama koje štite NATO trupe, sa cenzusom od dva ili tri odsto – naveo je on.

Ocijenio je da to nije održivo rešenje te da se, stoga, mora zamjeniti drugim.

– Drugo rješenje može doći samo održavanjem novih izbora, a to je ono što dve strane moraju da urade. Izbori uz učešće Srba, jer u suprotnom ćemo imati istu situaciju kao danas – podvukao je on.

Evropski šef diplomatije podnio je izvještaj pred ministrima inostranih poslova EU o tenzijama na sjeveru i kriznom sastanku koji je 22. juna imao sa liderima Kosova i Srbije, Aljbinom Kurtijem i Aleksandrom Vučićem.

On je priznao da je evropska strana predložila "izbalansiranu mapu puta za izlazak iz krize", ali da sastanak nije urodio plodom.

Borelj je u ime država članica EU pozdravio puštanje na slobodu trojice trojice kosovskih policajaca, koji su bili uhapšeni u Beogradu.

Trojica pripadnika Kosovske policije koji su sredinom juna bili uhapšeni u Srbiji, odlukom tamošnjeg suda u Kraljevu, pušteni su 26. juna da se brane sa slobode i odmah nakon toga vratili su se na Kosovo u ranim popodnevnim satima.

Tenzije na Kosovu i dijalog koji vodi EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije biće tema razgovora na nekoliko sastanaka na visokom nivou u EU ove nedjelje, a započinju već susretom ministara spoljnih poslova u ponedjeljak.

Tenzije na sjeveru Kosova su porasle od 26. maja, kada su novi albanski predsjednici opština na sjeveru - naseljenih većinom Srbima - ušli u zgrade opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 03:09