Žozep Borelj / - EPA
29/09/2023 u 14:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borelj ne isključuje mogućnosti uvođenja kaznenih mjera vlastima u Srbiji

U dopisu se podsjeća da je Borelj još 3. juna u ime EU pozvao Kosovo i Srbiju da preduzmu hitne i bezuslovne mjere za smirivanje situacije na sjeveru Kosova

Brisel pomno prati da li Srbija ispunjava zahtjeve EU u vezi sa smirivanjem napetosti na sjeveru Kosova i ukoliko bude smatrala da ih Beograd ne poštuje, spremna je da razmotri uvođenje kaznenih mjera i protiv vlasti u Srbiji, poručio je šef diplomatije EU Žozep Borelj, prenosi Nova.rs.

- Mjere su preduzete u vezi sa Kosovom. Riječ je o političkim i finansijskim mjerama, među kojima su obustava posjeta i događaja na visokom nivou, osim Dijaloga koji vodi EU. Te mjere takođe imaju uticaja i na finansijsku podršku Kosovu. Suspenzija je privremena i reverzibilna i ona će biti ukinuta čim dođe do deeskalacije na terenu. Istovremeno, pomno pratimo da li Srbija ispunjava zahtjeve EU i u slučaju nepoštovanja, EU je spremna da razmotri mjere-naveo je Borel, prenosi N1.

U odgovoru na poslaničko pitanje postavljeno još u junu, nakon sukoba ispred zgrada opština na sjeveru Kosova, on je ponovio da „deeskalacija mora da se desi sada, sa obje strane” i da su nasilni akti kao taj od 29. maja „potpuno neprihvatljivi i ne mogu se ponoviti u budućnosti”.

U dopisu se podsjeća da je Borelj još 3. juna u ime EU pozvao Kosovo i Srbiju da preduzmu hitne i bezuslovne mjere za smirivanje situacije na sjeveru Kosova, stvore uslove za vanredne izbore u sve četiri opštine na sjeveru Kosova, uz bezuslovno učešće kosovskih Srba, da ponašaju odgovorno i odmah sprovodu Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa i njegov Aneks, što uključuje, bez ikakvog daljeg odlaganja ili preduslova, početak rada na uspostavljanju Asocijacije/ Zajednice opština sa srpskom većinom.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:17