Ivica Dačić / - SPS
09/02/2024 u 11:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dačić: EU pojačava pritiske na Srbiju uključivanjem Ohridskog sporazuma u pregovore o članstvu

Srbija nije potpisala Ohridski sporazum, usmenom izrekom predsjednika Srbije se ona ogradila od određenih formulacija koje navode na to da je to neka vrsta priznanja Kosova, kazao je Dačić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Brisel pojačava pritisak na Srbiju formalnim predlogom da se i dijelovi Ohridskog sporazuma, sa kojima se Beograd nije saglasio, uključe u pregovarački okvir o članstvu u Evropskoj uniji.

- Imate sa pokušaj da se kroz Evropsku uniju i poglavlje 35 uvede obaveza Srbiji da ako želi da postane članica mora da ima takozvanu punu implementaciju Ohridskog sporazuma i onog dijela sporazuma sa kojim se ona nije saglasila. Srbija nije potpisala Ohridski sporazum, usmenom izrekom predsjednika Srbije se ona ogradila od određenih formulacija koje navode na to da je to neka vrsta priznanja Kosova i da smo mi saglasni da Kosovo postane članica UN i drugih međunarodnih organizacija - kazao je Dačić, prenosi N1.

On je gostujući na televiziji Pink rekao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imao argumentovan, oštar i odmjeren nastup na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) u kome je ukazao da je kosovski premijer Aljbin Kurti prijetnja miru i stabilnosti.

- Prva pozitivna stvar u vezi sa sjednicom SB UN koja je održana sinoć u Njujorku je to što je ona, na zahtjev Srbije zakazana hitno čemu je prethodila diplomatska borba a druga ta što se Beograd izborio da ona bude otvorena za javnost. Bilo je bitno da Vučićevo izlaganje bude sveobuhvatno jer je sjednicu gledao cio svijet. Pokazao je svima ko je glavni krivac i šta je njegov glavni cilj a glavni cilj je da protjera sve Srbe sa Kosova. Sada je na duši onih koji su moći da zaustave Kurtija - rekao je Dačić.

On je dodao da Rezolucija o izborima u Srbiji koja je juče izglasana u Evropskom parlamentu, instrument da se zemlja skrene sa svoje nezavisne politke i za vršenje dodatnog pritiska.

- To je jedan politički pamflet od koga ni oni koji su ga tražili neće imati koristi ali će zato pričiniti štetu - rekao je Dačić.

Savjet bezbjednost Ujedinjenih nacija je u Njujorku održao vanrednu sjednicu povodom odluke prištinskih vlasti da zabrane upotrebu dinara na Kosovu.

Sjednica je održana na zahtjev Srbije, a pored Vućića prisustvovao je i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:33