Branislav Ristovojević / - PRAVNI FAKULTET
07/07/2022 u 19:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dekan Pravnog Fakulteta u Novom Sadu smijenjen zbog posjete studenata Ruskoj ambasadi

Prenebregavajući Zakon o visokom obrazovanju o zabrani političkog djelovanja na univerzitetu, dekan je u jeku sukoba u Ukrajini organizovao posjetu studenata ambasadi Rusije, navodi se u zahtjevu za smjenu

Dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu i visoki funkcioner Nove Demokratske stranke Srbije (DSS) Branislav Ristivojević smijenjen je u četvrtak sa te funkcije većinom glasova Nastavno-naučnog vijeća i Savjeta fakulteta, potvrdio je Beti izvor sa fakulteta.

U zahtjevu za smjenu Ristivojevića, u koji je Beta imala uvid, navodi se da je je donosio odluke "samovoljno", da je funkciju "koristio za ostvarivanje političkih ciljeva" i da je nenamjenski trošio sredstva.

U zahtjevu su naveli da je Ristivojević "o trošku fakulteta" vodio studente u posjetu ambasadi Rusije u Beogradu, bez odluke organa fakulteta.

"Bez odluke organa fakulteta, u veoma osjetljivom trenutku, a prenebregavajući odredbe Zakona o visokom obrazovanju o zabrani političkog djelovanja na univerzitetu, dekan je nakon početka sukoba u Ukrajini organizovao i o trošku fakulteta finansirao odlazak grupe studenata fakulteta u posjetu ambasadi Rusije, koja se može protumačiti kao politička podrška Rusiji u ovom sukobu, a koja svakako ne predstavlja bilo kakav vid naučne ili obrazovne saradnje", navodi se u zahtjevu.

Dodaje se da je informaciju o tome htio da objavi i na internet stranici fakulteta i da je prijtio urednici sajta da će je smijeniti ukoliko tu informaciju ne objavi.

Dodaje se da je nakon toga pozvao i primio predstavnike ambasade Rusije na fakultetu.

Predsjednik Nove DSS-a Miloš Jovanović ocijenio je kao "skandalozan" predlog da se smijeni dekan Ristivojević.

Dodao je da je dekan htio da ostvari univerzitetsku saradnju sa Rusijom i ocijenio da zahtjev za njegovu smjenu pokazuje da "neko" uvodi sankcije Rusiji prije nego što je to uradila država.

Prema njegovim riječima, takvi predlozi pokazuju "elemente totalitarizma".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 19:10