/ - РТРС
19/09/2022 u 15:47 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EWB: Male šanse za napredak ka EU, Srbija jača veze sa Rusijom

Čak i da je Srbija spremna da ispuni svoj dio obaveza iz ove oblasti, širi politički kontekst ne ostavlja prostora za uvjerenje da će sve države članice EU dati zeleno svijetlo

U postojećim izazovima za napredak Srbije u procesu pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, od kojih je trenutno najveći usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom, teško je vjerovati da do kraja ove godine može da se desi neki iznenadni zaokret koji bi Srbiju čvršće vezao za EU. Prenosi N1.

Tako sagovornici portala European Western Balkans ocijenjuju šanse da Srbija napravi neki vidiljivi pomak na svom evropskom putu do kraja 2022. godine i sledećeg samita lidera država članica EU i zemalja Zapadnog Balkana koji bi trebalo da se održi u decembru, a nakon što na junskom samitu nije bilo nikakvih pozitivnih signala.

Opipljiv sledeći korak za pozitivne pomake u evrointegracijama trebalo bi da bude otvaranje Klastera tri iz pregovaračkog procesa, koji se odnosi na „Konkurentnost i inkluzivni rast“.

Čak i da je Srbija spremna da ispuni svoj dio obaveza iz ove oblasti, širi politički kontekst ne ostavlja prostora za uvjerenje da će sve države članice EU dati zeleno svijetlo, ukazuju naši sagovornici.

Kako se od politike proširenja EU za Srbiju u ovom trenutku ne očekuju dobre vijesti, „slamka spasa“ odnosno jasnije određenje same EU po pitanju toga da li želi da jača veze sa regionom moglo bi se dobiti već na oktobarskom sastanku novog formata – Evropske političke zajednice.

Opširnije možete pročitati OVDJE.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
SRBIJARUSIJAVEZEEU
05. maj 2024 14:46