Брисел сједиште ЕУ / - (ЕПА –ЕФЕ /.О.Х.)
27/10/2023 u 18:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lideri EU: Neuspjeh deeskalacije tenzija na Kosovu imaće posljedice

Upućen je poziv Kosovu i Srbiji da obezbijede održavanje novih izbora na sjeveru Kosova što je prije moguće, uz aktivno učešće kosovskih Srba

Neuspjeh deeskalacije tenzija između Srbije i Kosova imaće posljedice, poručili su šefovi država i vlada Evropske unije (EU) i osudili napad na kosovsku policiju koji se desio u selu Banjska 24. septembra.

U usvojenim zaključima na kraju samita EU, na kome je raspravljano o odnosima između Kosova i Srbije, navodi se da EU očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi, kao i da Srbija u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne korake u tom pogledu.

Kako prenosi RSE, na kraju dvodnevnog sastanka koji je održan u Briselu, lideri EU su usvojenim zaključima izrazili zabrinutost zbog bezbjednosne situacije na sjeveru Kosova.

Upućen je poziv Kosovu i Srbiji da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, kao i da obezbijede održavanje novih izbora na sjeveru Kosova što je prije moguće, uz aktivno učešće kosovskih Srba.

- Neuspjeh deeskalacije tenzija imaće posljedice - poručili su evropski lideri.

Oni su rekli da žale zbog nedostatka implementacije Sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova od obije strane i njegovog aneksa za implementaciju, kao i drugih sporazuma postignutih u dijalogu uz posredovanje EU.

EU lideri su pozvali Kosovo i Srbiju da te sporazume sprovedu, bez odlaganja ili preduslova.

To, kako se navodi, uključuje osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

- Normalizacija odnosa je suštinski uslov na evropskom putu obije strane i obije rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka - navodi se u zaključcima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 19:31