ilustracija / - SHUTTERSTOCK
30/08/2024 u 21:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

MSP Srbije: Zahtijevamo od međunarodne zajednice hitnu zaštitu srpskog naroda na Kosovu

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo je da predstavnici međunarodne zajednice, uključujući i one na Kosovu, hitno zaštite srpski narod od terora prištinskih vlasti predvođenih Aljbinom Kurtijem.

Vlada Kosova potvrdila zatvaranje pet paralelnih srpskih opština na sjeveru

- Upad do zuba naoružanih pripadnika Kurtijeve specijalne policije u institucije od kojih zavisi fizički opstanak Srba u četiri opštine na sjeveru Kosova vrhunac je antisrpske, anticivilizacijske i antievropske politike Prištine i predstavlja opasan korak ka eskalaciji najširih razmjera- ističe se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, piše Kosovo onlajn.

Ukazuje se da oni koji se nalaze na Kosovu na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN odgovaraju za bezbjednost svih građana zbog čega ne smiju da budu nijemi posmatrači terora koji Kurti sprovodi, rušeći šanse za kompromisno i mirno rešavanje problema u južnoj srpskoj pokrajini.

- Beograd dosljedno poziva na mir i dijalog, a Priština, budući da do sada nije na adekvatan način sankcionisana zbog permanentnog rušenja dijaloga i nasilja nad srpskim narodom, čini sve da situacija na terenu bude u toj mjeri promenjena da svaki dijalog postane izlišan- ističu u Ministarstvu.

Navode i da je poslednji trenutak da Kurti bude spriječen u namjerama da na zapadnom Balkanu raspali nove sukobe i dovrši plan etničkog čišćenja koji je, kako se navodi, samo u proteklih godinu i po dana rezultirao iseljavanjem 15 odsto Srba sa Kosova, što konstatuje i Međunarodna krizna grupa.

- Umjesto Kurtijevog nasilja i samovolje hitno nam je potrebna reafirmacija i oživljavanje dijaloga, jer politika Prištine ne doprinosi miru i pred sve odgovorne činioce u međunarodnoj zajednici stavlja teške i opasne izazove, jer je očigledna uvertira u humanitarnu katastrofu i veoma ozbiljnu destabilizaciju regiona- zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 17:17