/ - Бањска
02/10/2023 u 22:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Njujork tajms: Mještani kosovskih sela kažu da se osjećaju kao u džungli

Mještani su „bespomoćni i stišnjeni“ između politike Beograda i Prištine, kaže Miodrag Milićević, predsjednik Aktiva, grupe koja promoviše dijalog između etničkih Srba i kosovskog civilnog društva i vlasti

Malo selo Banjska, koje se ugnijezdilo u zelenim dolinama sjevernog Kosova, poslednjih dana je u centru tenzija koje bi ovaj turbulentni region mogle ponovo da gurnu Kosovo u sukob sa Srbijom, piše američki list Njujork tajms.

Prošle nedjelje, naoružani Srbi upali su u selo i vodili smrtonosni sukob sa kosovskim snagama, što je izazvalo rat riječi preko granice i gomilanje srpske vojske duž granice Kosova, što je Bijela kuća proglasila „destabilizujućim“, navodi ovaj list.

Siniša Janković, drvosječa iz Banjske, rekao je da je čuo jaku pucnjavu u gluvo doba noći dok je bitka bjesnjela. Ali dodaje da je sada više zabrinut šta će da jede. Pošto su selo danima blokirale specijalne kosovske policijske snage, Janković je rekao da je morao da švercuje hranu kroz obližnju šumu iz Srbije.

„Veoma sam umoran od svega ovoga“, govori Janković dok pijucka pivo iz limenke na terasi bara duž ulice koju su napustili svi osim kosovskih policajaca u fantomkama, naoružani puškama.

„Ne znam da li će srpska vojska intervenisati. Ne znam šta će Kosovari da urade. Ne znam da li će sjutra biti hrane na stolu”, kaže on.

Mještani su „bespomoćni i stišnjeni“ između politike Beograda i Prištine, kaže Miodrag Milićević, predsjednik Aktiva, grupe koja promoviše dijalog između etničkih Srba i kosovskog civilnog društva i vlasti.

„To je borba za teritoriju, a ne za ljude“, govori on.

Američki list prenosi da je kontroverzni političar i biznismen Milan Radoičić priznao da je učestvovao u napadu u selu Banjska, kao i da je posle tvrdio da zvanični Beograd nema ništa s tim.

„Ne vidim kako je oružje moglo da bude isporučeno na bilo koji drugi način osim od Srbije“, kaže Nenad Radosavljević, kosovsko-srpski političar i novinar koji je sarađivao sa Ujedinjenim nacijama u obezbjeđivanju mira na tom području posle rata.

Njujork tajms podsjeća i na krizu oko automobilskih tablica prošlog ljeta, kada je kosovski premijer Aljbin Kurti insistirao da sva vozila imaju kosovske tablice, a Srbi odgovorili postavljanjem barikada i sukobima sa policijom.

Od vozača se sada traži da bijelom naljepnicom prekriju srpske oznake na automobilskim tablicama — dok su duž puteva na sjeveru Kosova poređane srpske zastave, koje podsjećaju na opredeljenost lokalnog stanovništva.

„To je apsurdno“, kaže Serđan Anđelković, mehaničar koji živi u Zvečanu, selu nekoliko kilometara južno od Banjske. Njegova porodica je ostala „zaglavljena“ u birokratskim procedurama dok je pokušavala da pređe liniju sa Srbijom, dodao je on.

„Obje strane su ovo mjesto pretvorile u džunglu“, rekao je Anđelković u svojoj garaži koja je bila ispunjena jakim mirisom ulja iz desetina motora poređanih na policama. „Volio bih da znam ko upravlja ovim mjestom.”

Većina mještana, piše Njujork tajms, bi više voljela da to bude Srbija. I dalje plaćaju u srpskim dinarima. Skoro svi govore samo srpski. „Ovo je Srbija“, piše na velikom transparentu na putu koji vodi ka Leposaviću, gradu na sjeveru Kosova, koji je takođe blokiran impozantnim kontrolnim punktom na kome rade kosovske snage.

Ali mnogi Srbi sve više osjećaju da njihova nevolja služi samo liderima u Beogradu i Prištini da sakupe političke poene i podstaknu nacionalistička osjećanja.

„Zaglavljeni smo u igri ega dva lidera“, rekla je Rada Trajković, dugogodišnja srpska političarka i aktivistkinja na Kosovu. „Postupci obje strane ponovo su podstakli staru etničku mržnju umjesto da promovišu pomirenje“, dodala je ona, napominjući da se „životi i interesi stvarnih ljudi koji su ovde u pitanju, kosovskih Srba, zanemaruju“.

Anđelković kaže da se njegov promet smanjio za 80 odsto nakon nedavne pucnjave jer su njegovi klijenti, od kojih su mnogi Albanci, kako je rekao, sada zabrinuti da će morati da se voze na sjever.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 09:56