Građani razvili zastavu na kolosijeku u željezničkoj stanici Prokop / screenshot N1 TV
11/08/2024 u 07:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Policija opkolila i izbacila građane koji su blokirali prugu na Prokopu, ima i uhapšenih

U ranim jutarnjim časovima policija je opkolila građane na Prokopu koji protestuju protiv eksploatacije bora i litijuma u Srbiji, pa ih i izbacila, a dvojica su uhapšena zbog toga jer nisu htjeli da napuste stanicu, među njima je i aktivista i Ivan Bjelić.

Protest protiv eksploatacije bora i litijuma u Srbiji, pod nazivom "Rudnika neće biti", održan je juče na Terazijama, a dio građana blokirao je dvije beogradske željezničke stanice - Prokop i Novi Beograd.

Brojni građani proveli su noć na željezničkim stanicama Beograd centar (Prokop) i Novi Beograd, iako do posljednjeg trenutka nisu znali kako će se protest odvijati nakon obraćanja govornika.

Aktivisti su poručili da od ulaska na željezničke stanice počinje željeznička blokada, kao reakcija na neodgovoren zahtjev o zabrani eksploatacije litijuma i bora koji je javno upućen još na Vidovdan u Loznici.

Zlatko Kokanović iz "Ne damo Jadar" najavio je da će danas u različitim mjestima Srbije blokada početi na još tri do pet tačaka željezničkog saobraćaja.

Grupa mahom mladih spontano je blokirala autoput na Novom Beogradu, iako su redari rekli našim reporterima da to nikako nije bila ideja organizatora.

Studenti ušli u zgradu Prokopa, blokirali prugu

U jednom trenu došlo je i do incidenta kada je jedan vozač putničkim automobilom naletio na grupu mladih i povrijedilo najmanje dvije osobe. Autoput je nedugo zatim odblokiran. 

Protestu u subotu uveče je prisustvovalo više desetina hiljada ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je sinoć nakon završetka protesta na Terazijama došlo do teškog narušavanja javnog reda i mira i kršenja zakona, te da će "protiv svih počinilaca biti podnete krivične i prekršajne prijave".

Poslije Prokopa blokirana i Željeznička stanica Novi Beograd

Nešto kasnije, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će protiv učesnika blokade biti podnijete tužbe za naknadu štete.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

19. septembar 2024 03:19