Zoran Maksimović. / - RTS/SKRINšOT
21/06/2024 u 21:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Prvi put izvedena nova neinvazivna operacija srca na Institutu Dedinje: Pacijent kući posle dva dana

Prvi put u Srbiji, ljekari Instituta „Dedinje" uradili su kompleksnu intervenciju kod pacijenta sa teškim srčanim slabostima, bez otvaranja grudnog koša.

U operacionoj sali Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ bilo je više od 15 ljekara različite specijalnosti kako bi popravili rad srca pacijenta u poodmakloj fazi srčane slabosti, koje je radilo sa samo 30 odsto kapaciteta.

Ljekari primijenili su metodu bez otvaranja grudnog košta koja je prvi put izvedena u Srbiji, a pacijent kojem je zahvat izveden otpušten je kući posle dva dana.

- Sad je dobro. Posle intervencije nemam nikakve bolove i tegobe - navodi Zoran Maksimović.

Vođa ljekarskog tima dr Mihajlo Farkić kaže da su izveli jednu jako zahtjevnu intervenciju, tokom koje su minimalno invazivnom metodom stavili prsten u proširenu lijevu komoru da bi se smanjila njena zapremina, ali i da bi se spriječilo napredovanje bolesti.

- Uradili smo jednu intervenciju kako bismo njegovo sadašnje stabilno stanje održali i spriječili dalje pogoršanje koje bi se na kraju moralo rješavati transplantacijom srca -ističe Farkić.

Operacija je, kako kaže, veoma zahtjevna i teška, a zajedno sa pripremama trajala je više od tri sata.

- Jedan veliki kateter se kroz butnu arteriju uvodi skroz do srca, ulazi se u lijevu komoru i onda se stavlja taj prsten u dno lijeve komore. Nakon toga, kada smo zadovoljni kako je sve prošlo, pacijent se budi iz minimalne anestezije i već drugi dan posle intervencije ide kući - objašnjava Farkić.

Dodaje i da očekuju da, pošto se radi o pacijentu od 47 godina, će još dugo uz terapiju moći da bude u stabilnom stanju i moći da nastavi relativno normalan život.

U Rumuniji pacijentkinji uklonjen tumor štitaste žlijezde, najveći u Evropi

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. jun 2024 21:35