Male boginje, ilustracija / - shutterstock
07/02/2024 u 12:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prvi slučaj malih boginja registrovan u Srbiji

Pozivajus e roditelji da djete što prije vakcinišu

U Srbiji je registrovan prvi slučaj malih boginja od početka godine i to u Beogradu, što je prvi slučaj poslije skoro 10 mjeseci, potvrdila je za RTS epidemiološkinja Ivana Begović Lazarević, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Ministarstvo zdravlja i Institut "Dr Milan Jovanović Batut" pozvali su roditelje da u dogovoru sa izabranim ljekarom djeteta zakažu termine za dolazak na vakcinalni punkt u domu zdravlja.

- Dobili smo sa Instituta Torlak tokom popodneva da su potvrđene male boginje. Riječ je o djetetu od 14 godina, koje je nevakcinisano MMR vakcinom - navela je Begović Lazarevićeva.

Ministarstvo zdravlja i Institut "Dr Milan Jovanović Batut", u međuvremenu, saopštili su da je dijete kod kojeg je potvrđen slučaj malih boginja hospitalizovano zbog zapaljenja pluća na Klinici za infektivne i tropske bolesti "Prof. dr Kosta Todorović".

- U slučaju pojave temperature veće od 38,5 steni, kao i pojave ospe po tijelu, uz curenje iz nosa i crvenilo očiju, potrebno je javiti se izabaranom ljekaru u domu zdravlja - navodi se u saopštenju.

Institut je pozvao roditelji da u dogovoru sa izabranim ljekarom djeteta zakažu termine za dolazak na vakcinalni punkt u domu zdravlja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
MALE BOGINJESRBIJA
16. maj 2024 00:59