Испред Основна школа ”Владислав Рибникар” / - Основна школа
09/08/2023 u 19:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Roditelji ubijenih u OŠ „Vladislav Ribnikar“ podnijeli tužbu protiv dječaka napadača i njegove porodice

Tužbom se zahtijeva naknada nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usljed smrti bliskog lica i pretrpljenog straha, navela je Milica Veličković, portparolka Višeg suda

Roditelji djece koja su stradala 3. maja u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ podnijeli su tužbu protiv 13-godišnjeg napadača i njegovih roditelja, rekli su iz Višeg javnog tužilaštva, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Tužbom se zahtijeva naknada nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usljed smrti bliskog lica i pretrpljenog straha, navela je Milica Veličković, portparolka Višeg suda.

Dječak je bio učenik ove škole, a tog dana je, prema policijskoj istrazi, pucnjima iz pištolja usmrtio osmoro učenika i školskog čuvara.

Dvanaest dana poslije pucnjave, u bolnici je preminula teško ranjena djevojčica, čime se broj žrtava popeo na 10.

Dječak je „krivično neodgovoran“, pošto nema navršenih 14 godina što je starosna granica za snošenje krivične odgovornosti, saopštilo je Više javno tužilaštvo dana kada je došlo do ubistva.

Uhapšen je neposredno poslije tragedije i od tada je pod stručnim nadzorom.

Njegov otac je u pritvoru i protiv njega se vodi istraga zbog izazivanja opšte opasnosti, a 28. jula ove godine produžena mu je mjera pritvora za još tri mjeseca odlukom Apelacionog suda u Beogradu.

Dječakova majka je pod istragom zbog sumnje da je počinila krivično djelo zapuštanja i zlostavljanja maloljetnika.

Viši sud u Beogradu je prošlog mjeseca u julu donio rješenje o privremenoj mjeri zabrane prodaje i iznajmljivanja imovine u vlasništvu majke dječaka u parničnom postupku.

Sud je prethodno i ocu K. K. odredio privremene mjere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega.

Tri nedjelje poslije tragedije, oglasila se porodica 13-godišnjaka koji je pucao, izražavajući saučešće žrtvama.

„Duboko i najiskrenije žalimo i upućujemo saučešće svakoj porodici zbog njenog gubitka, a koji je svaki i naš gubitak. Vječno u tuzi“, rekli su.

Saopštenje je objavila advokatska porodica koja ih zastupa.

Poslije tragedije, Ministarstvo prosvjete donijelo je odluku da se školska godina u osnovnim i srednjim školama naprasno završi 6. juna, odnosno dvije nedjelje ranije od predviđenog.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 07:36