/ - FOTO: TELEGRAF
20/04/2022 u 22:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шарићев кум "долијао" српској полицији: Двије године му нису улазили у траг, а сад се брани ћутањем

Бошковићево име итекако је познато полицији и правосуђу, будући да је 2009. године оптужен да је припадник једне друге групе - ваљевске

Александар Бошковић, кум Душка Шарића и један од припадника организоване криминалне групе његовог брата Дарка, сумњичи се да је давао логистичку подршку за постављање бомбе испод џипа Горана Николашевића у Ваљеву, пише Нова.рс.

Бошковићу се на оптуженичкој клупи налази и у случају "ваљевске групе", којој се суди већ 12 година, а кога тужилаштво терети за удруживање ради вршења кривичних дјела и изнуду.

image

Bošković

- FOTO: RAF MEDIA TIM/YOUTUBE

Међутим, након што је у одвојеном поступку ослобођен за та дјела, а Апелациони суд укинуо пресуду, Бошковићу је готово две године било тешко ући у траг, будући да се ријетко појављивао на суђењима, док су судије, из неког разлога, то толерисале.

image

Душко Шарић

Фото: Лазар Ружић

У великој акцији Европола и Јуроџаста прошле недеље, међу осумњиченима за припадност групи Дарка Шарића нашао се и Бошковић.

Kако је саопштило тужилаштво, Бошковић се заједно са још неколико особа, међу којима је и Урош Радовановић (некада Мишић), сумњичи да је поступајући по налозима Шарића, организовао набавку, а потом и набавио експлозивну направу, прикупљао податке о путничком возилу, мјесту паркирања возила, адреси становања, дневној рутини Горана Николашевића, као и да је фотографисао возило, обезбиједио станове за скривање лица која би извршила подметање експлозивне направе и новац за награду непосредним извршиоцима кривичног дјела.

Све то требало је да дискредитује сведока сарадника Небојшу Јоксовића у поступку против Шарића, односно како би изгубио тај статус, а што би самим тим утицало на пресуду за шверц кокаина и могло да доведе до његовог ослобађања.

Бошковић, који се у међувремену предао полицији и коме је одређен притвор, сумњичи се за удруживање ради вршења кривичних дјела и изазивање опште опасности, а на саслушању код тужиоца се бранио ћутањем.

Бошковићево име итекако је познато полицији и правосуђу, будући да је 2009. године оптужен да је припадник једне друге групе - ваљевске.

Суђење овој групи почело је 2010. године, а поступак је у односу на њега одвојен и он је 2017. године ослобођен. Међутим, пресуду је укинуо Апелациони суд у Београду, и тренутно му се суди заједно са остатком групе за удруживање ради вршења кривичних дјела и изнуде.

Иначе, како је Нова.рс већ писала, суђење "ваљевској групи" траје већ пуних 12 година пред Специјалним судом у Београду, а деветоро оптужених терете се за убиство, изнуде и удруживање ради вршења кривичног дјела. Kао организатор групе означен је Милан Лазаревић.

Оно што је ово суђење обележило, поред тога што је у питању маратонски процес, јесте и то што су адвокати одбране месецима уназад тражили изузеће судије Светлане Алексић због, како су наводили, очигледне пристрасности и учесталог кажњавања које је износило више од четири милиона динара.

Поред тога, Зоран Јеличић, који се сумњичи за извршиоца убиства Жељка Ђедовића, побјегао је из кућног притвора јула прошле године и још увијек није пронађен.

То је занимљиво имајући у виду да је Јеличић месецима говорио да му се убиство смјешта, и да то ради Небојша Јоксовић, свједок сарадник у случају Дарка Шарића, кога су припадници нове Шарићеве групе, покушали да намјесте како би изгубио статус свједока сарадника.

image

Дарко Шарић

FOTO: MIODRAG ĆAKIć/ KRIK)

Адвокати одбране тражили су више пута изузеће судије Алексић, коју су оптуживали за везу са Јоксовићем, али су њихови захтјеви сваки пут одбијени.

Почетком 2020. године адвокати су организовали конференцију за медије на којој су се пожалили на дужину трајања поступка и као разлог за то навели неспособност суда, док је Виши суд у Београду одговорио да поступак толико траје јер је трећина рочишта одложена на захтјев адвоката и оптужених.

Оно што је посебно занимљиво јесте да се Бошковић само два пута појавио на рочиштима на суђењу "ваљевској групи" и то у вријеме, када је, према сумњама тужилаштва, Шарић организовао нову криминалну групу, од почетка 2020. године до дана када су ухапшени.

То је навело на сумње неке од адвоката другооптужених да је Бошковић са неким био у дилу, како би избјегавао суђења, будући да судија није реаговала на његова непојављивања, док су други адвокати одбране кажњавани мјесецима уназад.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:58