foto: Fejsbuk / -FOTO: FEJSBUK
09/11/2022 u 22:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Selaković: Na Kosovu i Metohiji vlada mržnja koja bi da potre sve što je drugačije

Srbija je država koja se dosledno zalaže za mir među narodima i biće u prvim redovima borbe protiv svih oblika političkog ekstremizma, kazao je on

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Nikola Selaković izjavio je da je na Kosovu dominantna ideologija mržnje koja nastoji da potre i uništi sve što je drugačije.

Na memorijalnom koncertu povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, u Narodnom pozorištu, Selaković je rekao da Srbija neće dozvoliti sebi da „reaktivno, odgovarajući na ideologiju mržnje, i sama postane zatrovana mržnjom“.

- Ne nazivamo ni slučajno ni bezrazložno masovno nasilje nad nealbanskim življem na Kosovu i Metohiji iz 2004. godine Martovskim pogromom. To je naš signal i upozorenje da u srcu Evrope, nastale na antifašističkim tradicijama, na snazi imamo ništa drugo do povampireni fašizam- kazao je Selaković.

Selaković je rekao da je Srbija, predvođena Aleksandrom Vučićem, „država koja je ponosna na svoju slobodarsku i antifašističku tradiciju i identitet“

- Srbija je država koja se dosledno zalaže za mir među narodima i biće u prvim redovima borbe protiv svih oblika političkog ekstremizma - kazao je doskorašnji šef srpske diplomatije.

On je naveo da su razmjere stradanja jevrejskog naroda u Holokaustu „vječno upozorenje koliko čovjek i njegovo društvo mogu nisko da padnu“.

- Postoje još neki narodi koji su u Drugom svjetskom ratu stradali na sličan način, zato što ih je neko prepoznao kao manje vredne i nedostojne postojanja. To su svakako Romi, o čijem stradanju i dalje nedovoljno govorimo, ali to su i Srbi, jer i oni su na prostoru Nezavisne Države Hrvatske zatirani u skladu sa originalno antisemitskim konceptom: trećinu pobiti, trećinu pokrstiti i trećinu protjerati - rekao je Selaković.

Selaković je kazao i da su „srpska kolektivna svijest i državotvorna ideologija trajno oblikovane antirasizmom i antifašizmom“.

- Svojim ponašanjem danas, kao i u Drugom svjetskom ratu, svjedočimo da su naše osnovne vrijednosti sloboda i pravda, kao jedini održiv temelj istinskog patriotizma - zaključio je on. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 10:40