Илустрација / - систем фото
08/02/2022 u 13:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Србија у пандемији изгубила 30.000 пензионера

Због пандемије све друге здравствене потребе биле су запостављене, али су оне ‘гризле‘ живот. Без превенције и лечења, због небриге и препуштања стихији, стопа морталитета нагло је скочила, пре свега у популацији најстаријих - указао је Ђоговић.

У новембру прошле године у Србији било је 30.570 пензионера мање него на крају 2020. када је такође забеиљежен пад у односу на претходну и то за 16.011 корисника мировине, пише Данас.

Према подацима са сајта ПИО фонда који су доступни од 2012. године, број пензионера растао је по свим категоријама, највише 2014. чак за више од 27.000.

Међутим, већ 2015. уследио је пад за нешто више од 3.000, а по дупло више у наредним годинама. Бројеви из прошле и препрошле године ипак показују драстично смањење корисника пензија, а највише је то уочљиво у категорији инвалидских, а потом породичних пензија.

Број корисника старосне пензије свих ових година се благо увећавао, али је прошле године и ту први пут забиљежен пад од 0,8 одсто. Истовремено број инвалидских пензија смањен је за 5,09 (ранијих година се стопа смањења кретала око три одсто) а породичних за 0,88 процената.

Према ријечима економисте Саше Ђоговића, то је природни слијед догађаја потпомогнут ковидом, у условима када су грађани потпуно препуштени судбини и без адекватне заштите.

 - Због пандемије све друге здравствене потребе биле су запостављене, али су оне 'гризле' живот. Без превенције и лечења, због небриге и препуштања стихији, стопа морталитета нагло је скочила, пре свега у популацији најстаријих -  указао је Ђоговић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 23:53