/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
05/04/2024 u 11:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srpska lista: Srbi neće učestvovati na popisu na Kosovu

Srpska lista (SL) saopštila je da želi jasno da poruči kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju "da srpski narod neće učestvovati na predstojećem lažnom popisu u njegovoj organizaciji kojim želi da potvrdi svoj sramni uspjeh u protjerivanju Srba".

- Imajući u vidu višegodišnju represiju režima Aljbina Kurtija nad našim narodom na Kosovu i Metohiji, sa ciljem etničkog čišćenja svega srpskog sa ovih prostora, učestvovanje u procesima koje organizuje Kurti bilo najveće poniženje -  navodi se u saopšenju SL, prenosi N1.rs.

- U trenutku kada je taj isti Kurti Srbima uskratio pravo na penzije, plate, onemogućio normalno funkcionisanje zdravstva, socijalnih davanja, ukinuo pravo glasa, hapsio i progonio Srbe, silom okupirao opštine, militarizovao sjever Kosova i Metohije, zabranio vakcinaciju i dopremanje ljekova, onemogućio dopremanje hrane i namirnica iz centralne Srbije i ukinuo sve postignute sporazume - dodaju iz SL.

Takođe podsjećaju da su ukidanjem sporazuma ukinuta i njima garantovana prava srpskom narodu.

Prema navodima saopštenja, Kurti je je „zabranio srpsku štampu, ukinio odgovornost za upucavanje Srba i srpske djece, nasilno nametnuo svoje lažne gradonačelnike u srpskim opštinama, izvršio praktično ukidanje srpskog pisma na javnim mjestima i saobraćajnim znacima“.

Popis stanovništva na Kosovu počinje danas i trajaće do 17. maja.  Najavljene su kazne za građane i to 2.000 eura po osobi, u slučaju da ne urade popis ili da daju pogrešne informacije – odgovore tokom intervjua.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 06:42