Мариника Тепић / - Н1
21/12/2023 u 10:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tepić: Ovi izbori se ne mogu priznati, Vučiću iz EU niko nije čestitao

Poručila je da je opozicija dužna da brani svaki glas i, kako je navela, pobjedu na izborima u Beogradu

Potpredsjednica Stranke slobode i pravde i jedna od nosilaca liste „Srbija protiv nasilja“, Marinika Tepić, koja već treći dan štajkuje glađu, za N1 kaže da očekuje da će opozicija uspeti da se izbori za ponavljanje izbora u Srbiji na svim nivoima.

- Da, mislim ne bismo sve to radili da ne očekujemo, iako imamo uvijek tendenciju da ne vjerujemo, da su institucije pogažene, itd. Ali ne očekujemo to zbog Aleksandra Vučića, SNS-a i njihovih eksponenata u gradskoj, republičkoj i pokrajinskoj izbornoj komisiji, očekujemo to zbog građana, u prvom redu ove mladosti koja je svako veče ovdje ispred RIK - rekla je Tepić za Novi dan TV N1.

Poručila je da je opozicija upravo zbog tih građana dužna da brani svaki glas i, kako je navela, pobjedu na izborima u Beogradu.

Tepić je primijetila i da je međunarodna zajednica promijenila retoriku poslije izbora u nedjelju.

- Koliko pratim medije i kolege iz Evropskog parlamenta, mislim da je potpuno jasno da međunarodna zajednica ne može da prizna ove rezultate, prvi put se dešava da iste večeri ili najkasnije sjutradan, Vučiću nijesu čestitali predsjednici i premijeri drugih država, osim Orbana, Rusa, Kineza itd  - ukazala je potpredsjednica SSP-a.

Predstavnici država članica EU ne da nijesu čestitali Vučiću, nego sve ide u pravcu da se izbori održani u nedjelju ne mogu priznati, dodala je Tepić.

- Po prvi put priznaju sve ono što smo mi godinama unazad govorili: da su mediji zarobljeni, da su uzurpirani u korist jednog čovjeka. Pričali su o pritiscima na birače, o plaćanju glasova, i o ovom novom fenomenu izborne migracije. Mi imamo izborne migrante jedini u Evropi - naglasila je Tepić.

Podsjetila je da je opozicija podnijela objedinjeni prigovor na protekle izbore svim izbornim komisijama, a koju u sebi sadrži sve primjedbe i dokaza o izbornim nepravilnostima, piše N1.

Posljednji pravni potez koji opoziciji ostaje na raspolaganju, kako je objasnila, je narodna inicijativa ka Ustavnom sudu, ukoliko RIK u naredna 72 sata odbije prigovore opozicije.

Na pitanje da li će se zahtjevu „Srbije protiv nasilja“ da se ponove i republički, i pokrajinski i lokalni izbori, priključiti i druge opozicione stranke, Tepić je rekla da se već vode razgovori sa pojedinim kolegama, i da je moguće da im se već danas priključe.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:43