Jurić / -FOTO: INSTAGRAM
22/01/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Srbiji tokom prošle nestalo 1.500 djece, Jurić: Amber alert je neophodan

Pričajući o teorijama da iza ovog sistema stoji porodica Klinton, Jurić je rekao da se neće prikupljati svi podaci, većč samo ime i opis djeteta

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Igor Jurić rekao je da bi „Amber alert”, sistem za uzbunjivanje i potragu za nestalom otetom djecom, mogao da bude pokrenut do kraja 2023. godine u Srbiji.

Jurić je za Tanjug rekao da je tokom prošle godine u Srbiji nestalo 1.500 djece od kojih petoro nije pronađeno, ističući da bi uvođenjem „Amber alerta” ta brojka bila znatno manja.

U Sjedinjenim Američkim Državama, kako je kazao Jurić, tokom 2021. godine „Amber alert” je pokrenut 254 puta, a 252 puta je dijete vraćeno živo kući.

Kada je u pitanju Srbija, Jurić je naveo da su pripadnici MUP-a, uključujući i ministra unutrašnjih poslova Branislava Gašića, preuzeli inicijativu da za pokretanje sistema.

Jurić je pojasnio da će u našoj državi ovaj sistem voditi MUP i tužilaštvo, a država će dati ime sistemu „Amber alert” koji je tako prepoznat u svijetu, zbog čega je pod tim imenom i promovisan.

- Svaki protivargument je neargumentovan, neutemeljen i zasniva se na lažima. Za ljude koji imaju interes da se jedno nestalo dijete ne pronađe, mogu osnovano da sumnjam da su trgovci djecom ili možda seksualni zlostavljači - ocijenio je Jurić.

Kako je kazao, da bi se nestalo dijete pronašlo, nije dovoljno efikasno da samo policija radi na slučaju, već je važno da se građani uključe u potragu, a to je moguće, kako ističe, jedino ako su dobro informisani.

- Kada se ispune kriterijumi koje postavlja naša policija, sistem se pokrene i televizije onda emituju na svakih sat vremena podatke o nestalom djetetu, kao i radio stanice, benzinske pumpe i elektronski bilbordi - naveo je Jurić. 

Na taj način, kako je kazao, društvo će se uključiti u potragu za nestalim djetetom.

Objavljeni podaci će sadržati gdje i kad je poslednji put viđeno dijete, šta je imalo od odjeće i u slučaju da policija ima informacije o osumnjičenoj osobi za otmicu, to će takođe biti objavljeno.

Pričajući o teorijama da iza ovog sistema stoji porodica Klinton, Jurić je rekao da to neće biti organizacija u kojoj će se raditi sa djecom.

- Neće se prikupljati podaci, potreban je samo podatak da je nestalo dijete, ime i opis djeteta - obrazložio je on. 

Amber alert je ime dobio po devetogodišnjoj djevojčici Amber Hagerman, koja je početkom 1996. godine oteta i nekoliko dana nakon toga je pronađena mrtva.

Ovaj sistem je od svog uvođenja u Americi 1996. godine spasio 1.172 djece.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:30