Protest Srbija protiv nasilja / - FOTO: DSS
19/12/2023 u 20:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Aleksić: Institucije ćute i čekaju mig Vučića

Protest, sa zahtjevom da se ponove izbori za gradsku vlast Beograda, održan je sinoć na tom mjestu

Ispred zgrade Narodne skupštine u kojoj se nalazi sjedište Repubičke izborne komisije (RIK) u Beogradu je večeras se održava drugi protest na koji je pozvala koalicija "Srbija protiv nasilja", zbog, kako su naveli, kršenja izborne volje građana.

Nosilac izborne liste Srbija protiv nasilja Miroslav Aleksić izjavio je da predstavnici liste ostaju u zgradi RIK-a sve dok se ne ponište izbori u Beogradu.

Nema govora da se povlačimo, mi smo unutra, blokiraćimo zgradu Skupštine i RIK-a, rekao je Aleksić za N1.

Ponovio je da je njihov zahtjev poništavanje izbora u Beogradu, uz ocjenu da treba da se oglasi i tužilaštvo i „zarobljene institucije“.

Moramo na ulici da se borimo jer su istitucije zarobljene, ističe Aleksić.

Svi znaju, sve institucije, ali ćute i čekaju mig Aleksandra Vučića, kaže on.

On je predočio da su na izborima u Srbiji glasali kandidat za predsjednika RS Jelena Trivić, kao načelnik opštine Sokolac.

- Zamislite da građani Beograda mogu da glasaju u BiH, Hrvatskoj. Ovo je gaženje slobode, prava, institucije, svakog čovjeka u Srbiji - istakao je Aleksić.

Beograd je, kako kaže, vrh ledenog brijega, „svuda se kralo, ali ovdje je to nedvosmisleno potvrđeno“.

Građani su bacali su u vis glasačke listiće sa izbornim listama na kojima je crvenom bojom napisano falsifikat.

U toj zgradi RIK-a su od sinoć potpredsjednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i predsjednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić koji sa istim zahtjevom štrajuku glađu.

Građani Srbije su u nedjelju glasali na parlamentarnim i lokalnim izborima u desetak gradova, uključujući Beograd, prenosi Hina.

Na nacionalnom nivou, prema zvaničnim rezultatima, Vučićeva Srpska napredna stranka (SNS) ima 46,7 odsto, a Srbija protiv nasilja 23,5 odsto glasova. U Beogradu SNS je u prednosti sa 44,5 odsto u odnosu na SPN sa 38,18 odsto glasova.

Tvrdnje o izbornim nepravilnostima u preliminarnom izvještaju potvrđuju i OEBS, Evropski parlament i Savjet Evrope koji govore o „kupovini glasova” i „punjenju glasačkih kutija”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:27